Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Отново измама: Блокирани спестявания за няколко хиляди евро в криптопирамида
Автор: Екип Ruse24.bg 23:02 / 14.04.2024Коментари (0)685
© БНТ
През 2020 г. Гинка Славова попада на обучителен семинар, свързан с хранителни добавки. Не след дълго става независим партньор и започва да разпространява продуктите на фирмата чрез мултилевъл маркетинг. Оказва се обаче, че освен здравословен живот, международният холдинг регистриран в Швейцария, промотирал и пакети с криптовалута.

"Най-големият беше 1650 евро, а най-малкият под 100 евро. Последният начин да събират пари бяха с обучения. Академия, всички ще ставаме лекари едва ли не. Това струваше 1000 евро", каза Гинка Славова.

Гинка Славова закупила пакети на цялото си семейство, включително и на приятели. По този начин трябвало да повиши ранга си на дистрибутор и да увеличи приходите си. Показва ни част от направените преводи, както и профила си в системата.

"Всеки закупил пакети под мен ми носи определени бонуси", обясни тя.

Намираме няколко видеа на фирмата в интернет със съвети как да се инвестира. Парадоксално, но в тях се набляга и на това как да се предпазим от финансови пирамиди. В описанието под видеото, се твърди, че се купуват фиатни пари, или собствена валута на фирмата, на база на която всеки месец се получават дивиденти.

Изрично е упоменато, че парите могат да се теглят веднага, реинвестират или да се купува криптовалута на холдинга, с която може да се плаща 30% от стойността на поръчаните продукти. Потребителите имат лични профили в системата, чрез които могат да видят как се движат инвестиции. Гинка Славова решава да се довери. В началото всичко е наред.

"Обещаха от порядъка на 5-10% като зависи от самата криптовалута как варират в началото тръгнаха дивидентите много добре, минахме веднъж 10%", сподели Гинка Славова.

През юни 2022 г. нещата се променят. Дивидентите спират с мотива, че има криптокриза заради войната в Украйна. Въпреки че точно тогава криптопазарът отчита възход и подобно оправдание би могло да бъде първата червена лампичка, че нещо не е наред - Гинка Славова търпеливо изчакала близо година и половина, преди да се опита да изтегли инвестираните пари, въпреки неизгодното споразумение, че компанията трябва да задържи 15% от тях. Тогава наставниците по веригата, с които жената общува, променят правилата на играта, а инвестицията от близо 10 000 евро останала замразена.

"Няма никаква връзка. Има в Телеграм съпорт на тази платформа - От октомври месец се въртим в един омагьосан кръг обещават да прехвърлят проблема към финансовия отдел, ИТ отдела, какви ли не отдели сигурно десет пъти са ме питали какви са регистрационните номера, никакъв напредък там", добави още Гинка Славова.

"В случая става въпрос за аналогична схема като onecoin на Ружа Игнатова. Просто става въпрос за по-малки обеми", обясни Йордан Мицикулев - финансов анализатор.

С финансовия анализатор и експерт по криптовалути Йордан Мицикулев решаваме да проверим платформата, която международния холдинг използва. Чрез публична информация откриваме, че към нея са направени малко над 2 600 входящи транзакции. За три години са преведени близо 7.7 милиона долара или близо 14 милиона лева. Пикът на преводи е бил от средата на 2021 до средата на 2022 г. Най-голямата транзакция, която откриваме е за 106 000 долара.

"Но фона на малките транзакции се вижда, че има хора , които наистина са рискували много сериозни суми и за съжаление те не могат да си ги получат никога обратно. Защо и те купили ли са реално нещо? Установих, че платформата няма издаден криптоактив. Има криптоактив с това име на малка независима фирма и може би голяма част от потребителите са се подлъгали точно по това, защото има такова съкращение, но не и от въпросната платформа. Имайки предвид адреса, който коментираме логично е в него да влизат и излизат такъв вид токени, но се установява, че няма токен, който да отговаря на представения от въпросната платформа. Такова нещо не съществува. Това е един уебсайт, който е обвързан само с интернет, с никоя борса. Когато вкарваме пари ние ги даваме директно в джоба на собственика на пирамидата", каза още финансовият анализатор.

А без наличен криптоактив насреща, инвестициите на клиентите се оказват просто фантом.

"Фактът, че парите веднага се източват. Този тоукен не фигурира никъде, няма го на отворения пазар. Не може да говорим за прозрачна дейност", уточни Мицикулев.

Финансовият анализатор разпознава още едно привидно нарушение - обещанието инвестираните средства да се управляват от 10 много опитни брокери, без да уточняват тяхната квалификация.

"Това пак е изключително незаконно , защото в България такива дейности може да се извършват само от лицензирани инвестиционни посредници. Ако имаме такава дейност пак влизаме в графата финансова пирамида. Максималната глоба е пет милиона лева и затвор", обясни Йордан Мицикулев.

Фирмата, за която Гинка Славова работи като дистрибутор е регистрирана през 2017 г. показват публични данни. През 2021 г. едноличният собственик е бил сменен, а година след това управителите също. На посочения имейл оставен за контакт отправяме запитване за среща и интервю, но оставаме без отговор.

На посочения адрес в Търговския регистър в София не успяваме да открием офис на въпросната фирма.

Откакто Гинка Славова се опитва да си върне парите връзката с хората на високо ниво започва да се губи, изключват я и от Телеграм групите на общността.

"За да се стигне до дамата на върха на тази фирма в България това е по-сериозен казус. Сега нямам право да говоря с нея понеже трябва да уважа йерархията, а има човек между нас. За да стигна до нея, говоря с моя пряк наставник, тя говори с тази госпожа тя е неин пряк наставник", сподели Гинка Славова.

В подобна ситуация се оказват още хора, които също са инвестирали различни суми.

"Сама съм направила група в Телеграм. Около 25 човека сме вътре. Всеки е инвестирал по нещо. Никой не предприема действия. Само аз се занимавам с това", допълни Гинка Славова.

"Когато става въпрос за инвестиции на суми в извън банковите и застрахователните продукти, които са най-регулирани и обезпечени в ЕС до 100 000 евро сумите са обезпечени, извън тази регулирана система всяка друга инвестиция под каквато и да е форма носи риск. Рискът е за сметка на този, който влага парите", каза Богомил Николов от "Активни потребители".

При методите за убеждаване на потребители в рисково инвестиране от "Активни потребители" виждат маркетингови техники от типа "от уста на уста" . Идеята е препоръките и рекламата да става през близки и приятели. Често пътят към печалбите и финансовата свобода се описва леснопостижим за всеки.

"Големият проблем идва от посредниците и консултантите, които обикновено ни въвличат в тази посока доколко те ни дават верен съвет , обективна и изчерпателна информация или просто искат да ни увлекат в някаква авантюра от която те ще спечелят комисионна и малко пари. Това трябва хората да се научат да виждат. Когато има инвестиция риска трябва да бъде от мен самия", коментира Богомил Николов.

Именно затова кой и как може да ни съветва в света на инвестирането се дебатира на европейско ниво, където проблемът се задълбочава.

Има различни идеи. От една страна, изсветляване на доходите как се финасира съответния консултант , от друга страна задължителна квалификация и вменени отговорности по закон. Ние трябва да разберем, че тези, които говорят около нас не поемат риск. Рискът го поемаме самите ние", обясни още Богомил Николов.

Според анализатора Йордан Мицикулев, финансовите пирамиди винаги рухват - въпросът е колко време ще издържат. Мащабите до голяма степен зависят от това колко добре ще се прикрие схемата, а това понякога става именно чрез паралелни бизнеси, които имат за цел да филтрират жертвите. Ползват се и платени агенти, които потвърждават доходността или пък качеството на продуктите. Заради сериозния ръст на криптопазарите през 2020 - та много от новите схеми са насочени именно в тази сфера, твърди анализаторът. Той очаква скоро много пирамиди да бъдат изсветлени, тъй като в света на криптото всичко е проследимо.

"Всеки, който е взимал комисионна остава завинаги в блокчейна. Тези хора в крайна сметка трябва да изкарат парите , обикновено това става през борса , но там стигаме до преснимана лична карта , доказателство за адрес , банкови сметки. ФБР официално тяхно твърдение е, че предпочитат финансовите измами да стават с биткойн, защото най-лесно ги хващат", каза Йордан Мицикулев.

Дали и кога Гинка Славова ще успее да изтегли парите си все още не ясно. Засега единственото, на което разчита са обещания.

"На последното гала събитие в Москва президентът на фирмата каза, че някои от неговите проекти за съжаление не са успешни. Всеки прави грешки. Това ми беше дадено от моя наставник като отговор", обоснова се Гинка Славова пред БНТ.

Какъв ще бъде края на тази история - освен от ценностите на фирмата зависи и от прокуратурата, която е започнала проверка на фирмата. В световен мащаб щетите от криптоизмами се оценяват на милиони, а практиката показва, че най-честата грешка се оказват прибързаните решения, които понякога могат да ни струват скъпо.

Затова експертите съветват всяко начинание да бъде проучено внимателно през различни източници на информация - именно така могат да се открият червени светлини, които биха ни предпазили от излишни рискове.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: