Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Отстраненият шеф на Сметната палата: Не спазиха законовата процедура
Автор: Екип Ruse24.bg 09:37 / 23.01.2023Коментари (0)469
© БНТ
Парламентът не е спазил законовата процедура по отстраняването на председателя на Сметната палата, защото тя трябва да започне с приемането на правила за избор на нов ръководител.

Това заяви в "Денят започва" отстраненият председател на най-висшата одитна институция у нас Цветан Цветков.

Според него по този начин се погазва независимостта на Сметната палата, която представлява върховната одитна институция на България.

В "Денят започва" Цветков подчерта, че не само той е с изтекъл мандат, но и двамата му заместници в палатата. Единият от тях - Горица Кожарева беше назначена от депутатите за временно изпълняващ длъжността председател.

След отстраняването на Цветков палатата остава с четирима членове. Това означава, че решение на палатата може да бъде прието само, ако всички присъстват на заседанието и да гласуват единодушно.

"Законът изисква решенията на Сметната палата да бъдат взети с 4 гласа "за". Сега останаха четирима членове и това изисква на всяко решение да присъстват всички те. Сметната палата е върховната одитна институция на България и върховният контролен орган. Има разписана процедура за смяна на председателя и тя започва с процедура по избор на нов. Беше погазена независимостта на Сметната палата с нарушението на процедурата покрай моята смяна", посочи Цветков.

Според него премахването му от поста му не се дължи на кампания, насочена лично срещу него. Той определи аргументите за отстраняването му като несъстоятелни и посочи, че проекторешението за това, внесено в парламента, не е съдържало мотиви в тази посока.

Цветков подчерта, че Сметната палата няма нищо общо с казуса Nexo и напомни, че даренията от служители на криптобанката към "Демократична България" са публикувани на сайта. Според него няма нищо нередно при тях.

В средата на април се очаква да излезе одитният доклад за кампаниите на партиите, участвали в изборите на 2 октомври. В рамките на него ще бъдат проверени и тези дарения, допълни той.

Според Цветков трябва да има държавна субсидия за партиите, за да могат те да функционират нормално.

"Трябва да има държавна субсидия, която да позволява на партиите да осъществяват нормално своята политическа дейност, тъй като даренията винаги крият рискове. И липсата на таван, особено на даренията, винаги крие рискове", посочи той.

Цветан Цветков отказа да коментира дали избраната за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата Горица Кожарева е близка с главния прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че си тръгва от поста с гордо вдигната глава.

"Когато човек пресече финала, винаги има облекчение. Тръгвам си щастлив и с гордо вдигната глава", заключи Цветан Цветков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: