Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ПП-ДБ предлага 24 май за национален празник - реакциите на политиците
Автор: Екип Ruse24.bg 22:24 / 23.07.2023Коментари (0)600
©
Предлагаме 24 май да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на пресконференция, на която ПП-ДБ представи проекта си за конституционни промени. Сред предложенията е и 24 май да стане национален празник на България.

"Никой от другите празници не променя статута си, те остават официални. В глава 10 на Конституцията, където са описани герб, химн и флаг, ние да поставим логично и мястото на българския националния празник", допълни премиерът.

"Използваме тази възможност, една дискусия, която продължава много години вече, която по различни причини не получи краен резултат, да я поставим на обсъждане сега. Опитахме се да намерим празник, който обединява, а не разединява", подчерта Денков. Според него тази дискусия продължава години наред и по различни причини не е стигнала до краен резултат.

Веднага след обявяването на желаните промени в Конституцията потекоха и политическите коментари. 

ГЕРБ-СДС: 

Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ - СДС ясно е декларирала готовността си за участие в общ проект за промяна на Конституцията, заедно с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. Консултациите между политическите сили започнаха при формирането на 49-ото Народно събрание и логично ще завършат с общ проект за изменение на основния закон. Това се посочва в позиция на ПГ на ГЕРБ - СДС до медиите във връзка с конституционните промени.

ПГ на ГЕРБ - СДС участва в общите законодателни инициативи и гарантира 69 гласа за необходимото мнозинство за приемането на промените в българската Конституция, които са получили одобрението на трите парламентарни групи, коментират още от ГЕРБ - СДС. 

"Възраждане":

"Току що стана ясно, че според проекта за промяна на конституцията на ППДБ националният празник на България трябва да бъде сменен. Управляващият американски режим иска 3 март да бъде премахнат и на негово място да се сложи 24 май. Уважаеми сънародници, управляващите фашисти твърдо следват украинския сценарий за България, целящ да вкара страната ни в гражданска война.

Провокациите спрямо нас българите няма да престанат докато не започнат да ни избиват и по улиците. Възраждане ще направи всичко, което е необходимо, за да не допусне осъществяването на американския план за унищожение на България",
бе категоричен Костадин Костадинов във Facebook.

До момента ДПС и БСП не са дали своя коментар относно предложенията за конституционните промени, предложени от втората политическа сила ПП-ДБ.

"Има такъв народ":

"Ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин питан на Референдум, а не негови представители, които всъщност са измамници" , написа във Facebook лидерът на партията Слави Трифонов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Не вярвам в искреността на аргументите, с които се предлага 24 май да стане национален празник. Това е венецът на безспорните дати, но все още сме единствената страна в Европейския съюз без културен институт, за да може да влияем с кирилицата, която носим" отбеляза тя в NOVA. Според нея подходът, когато се предлагат промени в Конституцията, трябва да бъде по-сериозен. Тя призова за сериозно обществено обсъждане и да се чуе думата на истинските експерти и конституционалисти. Промяната в един текст води до промяна в много други текстове, посочи вицепрезидентът.

Още по темата: общо новини по темата: 1094
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: