Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
ѕациент с COVID-19 в ћЅјЋ "—вети ћина" в ѕловдив разказва за потресаващите услови€ там
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 16:34 / 23.07.2020 оментари (34)196
© Ruse24.bg
ѕациент, лекуващ се от COVID-19 в пловдивската болница "—вети ћина", разказа за състо€нието, в което се намира т€ в момента.†

"Ќеудачно е да се провежда лечение в подобни услови€", коментират възмутено хората, на които им се налага да бъдат там.

 азват, че се притесн€ват и дори съчувстват на медиците, които се труд€т неуморно за болните от коварното забол€ване. ’. ». ще наречем условно пациентът, който ни изпрати кадри от вътрешността на COVID отделението в здравното заведение и помоли за анонимност. ≈то какво разказа той пред "јктуално".

"јз не разбрах кога, къде и как съм се заразил с коронавируса. »мах симптоми и съответно - предположени€, но нищо повече. ѕървите признаци б€ха сериозна отпадналост, а след 2-3 дни се по€ви и лека, но посто€нна температура - 37-37,4 градуса. “€ нито падаше, нито се повишаваше в продължение на н€колко дни. PCR тестът, който си направих по собствено желание още в ден€, когато се по€ви температурата, показа положителен резултат. » въпреки че имах позитивен резултат, никой от –«» не ме беше потърсил към онзи момент.†—ам потърсих лекарска помощ.

—ъс собствен автомобил се придвижих до болницата. ѕърво, отидох до »нфекциозна, но като вид€х състо€нието ѝ, реших да опитам в ќкръжна болница. ќт там казаха, че само 3 са болниците в ѕловдив, които работ€т с COVID-19 (“ранспортна, "—вети ћина" и »нфекциозна). »збрах "—вети ћина". ћеждувременно, позвъних и на частните болници, но се оказа, че никъде другаде не приемали пациенти с COVID-19.

—таите в тази болница са с по 5-6 легла. »мат и по 1 или 2 шкафчета, които не стигат за всички и затова ползваме столове, за да подложим храната, когато се храним. Ќ€кои стаи имат и климатик, но не е разрешено да се ползва. ќтделно е поставено и огледало. »зграден е един санитарен възел, като поне има и топла вода. Ћеглата, ако може да се нарекат така, са на поне 40 години.

јз лично не съм очаквал хотелски услови€, но в тази болница са меко казано трагични. ќще по-абсурдното е, че специализираното отделение за COVID-19 разполага с един лекар специалист и един общопрактикуващ доктор, 2 сестри и 2 санитарки. ѕо-късно се включи и още един лекар - доброволец от —тара «агора.

Ўапка им свал€м на всички тези хора, защото работ€т почти без почивка и без никакъв ресурс и стимул. Ќ€мат ножици, химикали - елементарни неща липсват. Ќа втори€ ден от лечението ми ни казаха, че тр€бва сами да си осигурим лекарства. ƒържавна болница, издържаща се от нашите данъци, които вече сме платили?! јми ако н€кой н€ма пари да си закупи лекарствата, какво ще се случи с него?!? јко н€ма близки или роднини наблизо, кой ще отиде за лекарства? Ќаправи ми впечатление и това, че от другите отделени€ отказват да им услужат или съдействат с каквото и да било. “ермометрите не работ€т редовно и не са им напълно изр€дни.

ќпитват се да ни лекуват с каквото могат - с подръчни материали.†∆алкото е, че дори да искаш да си платиш, както и аз исках да си осигур€ каквото тр€бва, нито една болница не искаше да ме приеме, жалко е! ќправдавам медиците, че са прави да търс€т това, което им е обещано, но не оправдавам отношението им към пациентите в н€кои случаи. Ќали уж дават клетва? Ќали учат за това с години?  ато не си готов за това, което ти предстои, защо се захващаш? ќще повече, когато им даваш пари в ръцете и те пак нехайстват... ќтделението, в което съм настанен и аз, е с 30 легла. –еално има 19 болни и това беше максимумът, който могат да приемат. ¬ стаите имаше по 2-3 излишни легла.

Ќай-отвратителното е, че всички тр€бва да ползваме обща бан€ и тоалетна, ко€то не се заключва. ¬ първите 3 дни от престо€ ми н€маше и ток, защото техниците отказват да смен€т крушката или фасонката. ¬ крайна сметка, се по€ви доброволец, който реши проблема. Ќо дотогава може да си представите каква мизери€ и какво непри€тно изжив€ване е едно посещение до тоалетна. —анитарките не чистиха редовно бан€та или дори да го правеха, то не беше качествено. ќтделението н€ма и работещ телефон. Ќовозаразените или тези със симптоми звън€т на личен номер на докторката и т€ слиза в приемната, за да провери потенциалните нови пациенти. ѕрез това време горе остава сама н€ко€ от санитарките.

¬ отделението липсва и апарат за обдишване, ако се наложи. —лед 2 седмици чакане най-после донесоха и бутилка с кислород, ко€то изглежда с€каш всеки момент ще се взриви. Ќе мисл€, че това са нормални или дори близки до нормалните услови€ за лекуване на пневмони€! ƒа не говорим, че предвид услови€та, нищо чудно да се заразиш с друга болест. —поред мен, има прекалено много такива лечебници.

Ќ€ма смисъл да бъдат толкова много. ¬место това, могат да намал€т бро€ им и да се пренасочат средствата, за да нормализират поне малко услови€та и качеството на труд и на обслужване. ∆алкото е, че въобще е позволено да се стигне до това положение. » тези отгоре го зна€т. «атова тр€бва коренна пром€на "за вчера". » хората, които са отговорни за това, да си поемат последстви€та. ќт нас зависи! Ћични€т ми опит в подобни ситуации казва, че с мир и доброта нищо не се постига.

ћного непри€тно впечатление ми направи, че н€мат дори пластмасови чаши или прибори. Ќакра€ искам да добав€, че болницата не призна направени€ ми PCR тест в пловдивска лаборатори€. ќб€виха го за нелегитимен и след 3 дни в болницата ми взеха нови проби. ѕризовавам всички: ѕочувствате ли дискомфорт, ходете на лекар, направете си снимка и се лекувайте адекватно и навреме", препоръчва ’.».

Covid-отделението в ћЅјЋ "—в. ћина" с днешна дата е†една иде€ по-добре кадрово обезпечено, отколкото беше миналата седмица, каза пред камерата на†Plovdiv24.bg†изпълн€ващи€т длъжността управител проф. д-р ѕетър ѕетров.

ƒо кра€ на миналата седмица е имало двама лекари, които са били на предела на възможностите си, заради невъзможността да излизат в почивка.  ъм екипа се е присъединил доброволец, който ще бъде на половин щат, а днес е пристигнал и лекар с добър опит от —тара «агора на пълен щат.†

ќт изпратените от общината пет медицински сестри†само една, след дълги разговори и убеждени€, се съгласила да работи в "—в. ћина". "јз лично гледам да им давам пример, влизайки всеки ден в Covid-отделението. ƒа вид€т, че не е толкова страшно, че там са едни нормални пациенти, които просто искат нормални грижи" - коментира управител€т.

Covid-отделението е обезпечено с обезопасителната екипировка благодарение на† община ѕловдив и частни дарители.†

ѕроф. ѕетров каза, че ще се €ви на конкурса за титул€р на поста управител на болницата, защото см€та, че има възможност да бъде спасена. ѕрипомн€ме, ч円процедурата ще бъде стартирана на сеси€та на пловдивски€ ќбщински съвет утре.

"ћо€та амбици€ е да превърнем ћЅјЋ "—в. ћина" в добре работещо здравно заведение, добре обезпечаващо пациентите си с медицинска услуга, добре обезпечаващо медицинските си кадри финансово и овъзмезд€ващо труда им и генериращо малка печалба, ко€то да може да реинвестира в нова апаратура и оборудване в името на качествена медицинска услуга. », разбира се, генериране на никакви нови задължени€" - посочи управител€т. “ой е убеден, че здравното заведение може да бъде изкарано от състо€нието, в което е в момента.
ќще по темата: общо новини по темата: 3411
12.08.2020 »
12.08.2020 »
12.08.2020 »
12.08.2020 »
12.08.2020 »
12.08.2020 »
предишна страница [ 1/569 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
 ойто пренебрегва мерките, да прочете това и да помисли, лежи ли му се в подобни услови€. :( ѕазете се бе хора, малко повече инстинкт за самосъхранение.
0
 
 
Ѕолници н€маме, обаче магистрали имаме
0
 
 
ћен преди 10 години там ме оперираха от херни€ , точно тогава болницата беше в ремонт . ќтделението където б€х аз , мисл€ че беше на последни€т етаж , беше абсолютно отремонтирано , всичко беше ново и модерно . ¬се едно б€х на хотел , докторите и сестрите б€ха неверо€тно добри и любезни , направо б€х очарована . Ќе съм плащала и стонинка .“огава ремонтираха детското отделение под нас , имаше и вода и ток и баните и тоалетните б€ха нови. Ќе мога да пов€рвам ако сега тази болница е в този ока€н вид. ѕреди това съм лежала в —в. √еорги в уши нос гърло отделението , беше отвратително , оперираха ме , никой не дойде да ме погледне ц€л ден , без вода , без болкоуспоко€ващо , изписаха ме същи€ ден , след 2 дни разбрах че са ми отр€зали ч аост от езика без да искат и на всичко отгоре ме инфектираха с гъбички в ушите от които не мога да се оттарв€ повече от 10 години.
0
 
 
¬същност, българското здравеопазване е в колапс. ƒържавните заведени€ не могат, а частните - не искат да лекуват Covid-19. —рам и позор за здравната система!
0
 
 
јбе важното е, че имаме 3 мола и б€хме столица на културата 2019 рЯШТрЯСПрЯПї Ќ€мам думиии!!! ѕо-зле сме и от »нди€! ѕазете се и бъдете здрави! рЯЩПрЯПЉ
0
 
 
≈то пример,колко много е направил Ѕойко за Ѕългари€
+1
 
 
јми нали н€маме ковид в Ѕългари€, какво се оплакваме
0
 
 
 ъде са европейските пари?! «ащо пак доброволци и дарители спас€ват положението?!
0
 
 
“акива "болници" не съществуват и в страни от трети€ св€т... ќ—“ј¬ ј
0
 
 
Ќие с детето преди години лежахме в »нфекциозно и си носихме лекарства за темп.прахчета и т.н. и си тръгнахме по-болни отколкото влезнахме-повръщане с разстройство.”жас!¬ една ста€ три майки с три деца -със зелено ако.» повръщат и изсипват в мивката...» ти не можеш да си тръгнеш-под ключ си.—истемата ни се запуши,ръката му се наду втора,трета система -то реве ти не можеш да стигнеш до него-взели са ти го.“оалетна 2 или 3бр за ц€л етаж майки с деца-приказка....“ова е в »нфекциозно 2ри блок!
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јвгуст 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
«верска катастрофа с колата на ћестан
ѕарламентарни избори 2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
»збори за председател на Ѕ—ѕ
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: