Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Паника около зимните гуми - задължителни ли са?
Автор: Екип Ruse24.bg 14:43 / 27.10.2015Коментари (20)1598
©
На какво се дължи паниката около смяната на зимните гуми? Защо е пълно със сайтове, които бълват заглавия от типа: "Спират колата от движение, ако няма зимни гуми" или "КАТ ни глобява, ако нямаме зимни гуми от 1 ноември"? 

Както в голяма част от случаите, има два възможни отговора:

1. Някои немного добре запознат журналист от типа "чул - недочул" решава, че ще прави бум и ще напише сам някоя невероятна статия за това как ще ни глобяват от КАТ, защото започне ли акция "Зима", всички с летни гуми изгарят. От там лавинообразно журналисти и администратори на други медии и страници, без да четат особено текста, използват функцията copy/paste и разпространяват същата статия.

2. На гребена на вълната, както се копира дадена подобна статия, последния ред на новината гласи: "ако все още не сте закупили нови зимни гуми на добри цени, то може да го направите ТУК", като това ТУК е някои онлайн магазин за продажба на гуми.

Явна реклама на добро място. Идеален маркетинг. Хората се стряскат, че КАТ изведнъж започва проверки от 1 ноември, което на практика е след 4 дни и накрая за наше удобство има линк към сайт за гуми и джанти.

Толкова ли свършиха добрите примери за реклама, толкова ли не може да си продадете стоката, че разчитате на това да стреснете потребителите и след това да им пробутате гумите си?

Истината е една и с години продължава да е само една: в ЗДвП все още няма изискване за използване на зимни гуми през който и да е било период на годината. 

Единственото изискване към гумите е да бъдат с минимална дълбочина на грайфера 1.6 мм. Няма изискване за сезонност, няма изискване за възраст на гумите. Знаем, че е желателно да се промени този закон, от години го искаме, но уви все големите пропуски в ЗДвП изискват вече един изцяло нов, модерен, съобразен с модерните автомобили закон.

И все пак опашките за смяната на летните гуми със зимни в София вече започнаха, а с това се вдигнаха и цените както на самите гуми, така и на услугите. Ако допреди десетина дни монтажът, демонтажът и балансът на 4 гуми на лек автомобил излизаха около 35-36 лева, то от вчера вече масово шофьорите плащат по около 45 лева. 

Цената може да се повиши, ако се налага и някакъв ремонт по гумата или джантата, а в над 50% от случаите такъв ремонт се налага заради пътищата ни.



Източник: БНР






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не!!! различни лобита натискат да стане задължително и целта е ясна.Гума галош,зимна или лятна не става за нищо.какво означава зимна или лятна гума?Сигурно си мислите,че зимните ги правят от гума,а летните от пластмаса,пълни глупости.
0
 
 
Току-що прегледах от 14.10 2015 внесения в народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Никъде не пише нищо за зимни гуми, а само за по-високи наказания за превишена скорост, както и за авто гонките: http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15581
+2
 
 
Колко много мъка има в България.Що не ходите с джапанки и къси панталони зимата,КАТ не може да ви напише акт и за това.Шофьор с повече стаж би трябвало да знае разликата между зимни и летни гуми.Другото е празни приказки.
Aнонимен
на 27.10.2015 г.
+1
 
 
Защо трябва да променят закона ? В Австрия също няма сезоност на гумите!
0
 
 
Зимните гуми са с друга смес на каучука, което им позволява да останат еластични и при ниските минусови температури, да не са почти вдървени като летните гуми. Затова зимните гуми дори и да са с еднаква рисунка на протектора(грайфера) като на летните гуми, по-добре се държат за пътното платно независимо дали е сухо или мокро, или покрито със сняг. При ниските минусови температури "обутата" със зимни гуми кола много по-добре тръгва и по-добре спира, при критични ситуации на пътя колата реагира много по-добре за да не се налага да се ходи при авто-тенекеджията за изчукване. Да, не е евтино това удоволствие. Но от гледна точка на безопасността е по-добре със зимни гуми. Тук във форума някой написа, че и през лятото кара със зимни гуми, което си е съвсем тъпо. Меката каучукова смес в топлото време на сухите пътища се изтрива в пъти по-бързо и само за 3-4 месеца протекторът ще се износи. Ако финансите не ви позволяват да сте със зимни гуми, поне се въздържайте да карате при сложни зимни условия.
-5
 
 
Само да питам разбирачите който карат целогодишно с един вид гуми ЗАЩО БАЛАМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРАВЯТ ЗИМНИ И ЛЕТНИ КАТО НяМА ЗНАЧЕНИЕ :)
+2
 
 
Карам си с летни гуми да не кажа нови ,но достатачно добри и нямам намерение да ги сменям с зимни, никога не съм ги и сменял досега със зимни, и никога не съм закъсвал или направил произшествие ,дреме ми на топурдаците ,кой какво ще каже, и какво мисли ,ако се приеме закон е съвсем друго ,но за сега ядец .
+3
 
 
Кат не могат да ви напишат нито акт , нито фиш за без зимни гуми ... Каза ми го катадйия приятел ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: