Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Парите от таваните могат да се прехвърлят към Втори стълб
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:34 / 16.07.2021Коментари (0)460
©
Парите от таваните могат да се прехвърлят към Втори стълб - Програма за развитие на селските райони през новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!”.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

Преди дни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов коментира пред Агри.БГ, че има съмнения, че “парите от таваните ще отиват за неземеделски дейности”.

“Пределно ясно е, че те няма да отидат при малките, тъй като те са осигурени със задължителното преразпределително плащане от 10%. Средствата от таваните ще отидат в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за обезпечаване на необезпечени интервенции и мерки. Имаме съмнение, че средствата ще отидат в Министерство на екологията за агроекологични дейности на неземеделски производители”, обясни председателят на НАЗ.

По този повод Светлана Боянова коментира какво гласят компромисните текстове относно тавана и остатъчния бюджет от него.

“Преимуществено парите от таваните трябва да бъдат давани по Схемата за преразпределителното плащане. Тук обаче трябва да обърнем внимание, че самите държавите членки трябва да опишат как точно да се прилага във всяка страна тази схема, т.е кои са малки и средни, на какъв вид стопанство, до какви декари и т.н ще се дава подпомагането. И ако тук не достигат парите, които са тези 10% от общия бюджет по Първи стълб, може да се вземе от таваните”, обясни експертът.

Съществува обаче едно “но” - ако ние сме достигнали средното национално плащане и не можем повече да добавяме пари към бюджета на преразпределитлното плащане, тогава вече е дадена възможност на страните членки да прехвърлят парите от таваните по ПРСР. 

“По кои интервенции обаче отново ние ще трябва да решим на национално ниво. Идеята е да се подпомагат малките и средните. Тоест отново трябва да спазим принципа да даваме от големите на малките. Това е въпрос на обсъждане в рамките на страната членка, т.е на заседание на тематичната работа група и всъщност това предстои”, заключи Боянова.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: