Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Паркингите по морето празни на хартия
Автор: Екип Ruse24.bg 09:44 / 29.06.2016Коментари (1)363
© Ruse24.bg
По полупешеходния ринг на Варна има зона, отредена за паркиране
Частните паркинги по морето дори в разгара на летния туристически сезон се водят празни на хартия. Пред Националната агенция за приходите те декларират едва 20-30 лв. оборот на ден. Това означава, че макар легловата база по курортите да е пълна на 85%, едва двама-трима туристи дневно си оставят колите на паркинг срещу заплащане. В същото време общинските зони за престой декларират около 10 бона чиста печалба месечно само от 1 паркинг.

При проверка на място в частните паркинги обаче истината лъсва, обясниха проверяващите. В един паркинг дневно туристи оставят между 100 и 200 коли, като в 90% от случаите клиентите не получават касова бележка за платената от тях сума. Така например по време на откритото наблюдение, извършено от данъчните на 18 юни в Слънчев бряг, паркинг отчита с 1200% повече оборот, отколкото седмица по-рано. Тогава са издадени касови бележки само на 13 клиенти на съоръжението.

Средно в момента цената на час престой на морето е между 2 и 5 лв.

За денонощие има отстъпка и клиентът може да плати около 12 лв. за 24 часа.

"Преди да тръгнете към морето, проверете дали хотелът, в който ще отседнете, разполага със собствен паркинг. Ако не, проверете къде се намират обществените паркинги и какви са цените там, за да не ви е солена почивката", съветват експерти в туристическия бранш.

На Централния и Южния варненски плаж е невъзможно да се отиде с кола. Ограничени са и местата по плажове до буните във Варна, макар че са предвидени малки паркингместа в уширенията по Крайбрежната алея. В почивните дни обаче те са заети от ранно утро до късна вечер, тъй като често плажуващите продължават с вечеря и купони в плажните заведения и нощните дискотеки. 

Аспаруховският плаж обаче няма такива проблеми и се радва на все повече почитатели заради многото места за паркиране. Там разполагат с 10 обществени паркинга, но само 3 от тях са в центъра на града. Останалите, които са в покрайнините, пък най-често са празни, а улиците около тях са претъпкани с коли. 

"Водачите им се оплакват постоянно, но предпочитат да паркират безплатно по тротоари и градинки, вместо да дадат левче за паркинг", коментираха от фирмата "Общински паркинги и синя зона" във Варна.

Зоните за кратковременно платено паркиране в града пък са само със 187 места на 4 централни улици.

Около 12 000 лева е месечната печалба от паркинг автоматите, които се намират на булевард "Чаталджа" и на улиците "Цар Асен", "Русе" и "Преслав". Цената е 50 ст. за половин час и 1 лев за час, като максимумът за престой е не повече от 3 часа.

Синята зона и паяците в Бургас действат целогодишно. За това лято зоната се разрасна многократно, включени са и малките улички около по-големите пътни артерии. Над 4000 са възможните места в зоната за почасово спиране на коли, информираха от общинската администрация. Заплащането за нея е в диапазона 9 - 19 ч., като няма ограничение за времето, в което да се ползва. Предимство за гостите на областния център е да знаят, че във времето след 19 часа до 9 часа сутринта, в събота и неделя и по време на официалните празници синята зона не действа - тогава се паркира безплатно навсякъде.

Увеличен е броят на общинските паркинги. Близо 1000 са местата на общинските паркинги в града. Най-голям и най-предпочитан е паркингът на ул. "Гурко", който през лятото се пълни до капацитета си. Цените там са 1 лв./час, като след петия час престоят е безплатен.

Без такса може да се спира на едно място до северния плаж, в непосредствена близост до плажовете на Адам и Ева и до пътя за калните бани и лугата на солниците. В Бургас мястото е познато като "паркинга на капаните".

Четири репатриращи автомобила се движат почти непрекъснато в града. Има специална кола за вдигане на по-тежки и обемни коли като джипове. Репатриращите коли са снабдени с видеокамери за наблюдение срещу агресивни нарушители. А те не са рядкост, тъй като освен за репатрирането, на наказателния паркинг се заплаща и глоба от 50 лв.


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.06.2016 г.
0
 
 
плажове Адам и Ева????? За кой век става въпрос, защото сега няма такова нещо! Евиният плаж е съсипан, с прмнахната ограда и серсемът концесионер го е напълнил със строителни боклуци!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Природни стихии
Преброяване на населението 2021 година
Парламентарни избори 2024
Екоактивисти и протести
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: