Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Парламентът одобри нов заем от 600 млн. евро
Автор: Екип Ruse24.bg 16:29 / 09.06.2016Коментари (0)502
© Ruse24.bg
Парламентът одобри два нови заема на обща стойност 600 млн. лв., които са за Фонда за гарантиране на влоговете, предаде bTV.

Те ще бъдат отпуснати от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

С тези средства ще се попълнят резервите на Фонда за гарантиране на влоговете, пише в мотивите към решението. Фондът беше поставен пред сериозно изпитание след фалита на КТБ.

Заемното споразумение предвижда средствата да се отпускат на траншове, като сумите могат да бъдат усвоявани максимално на 3 транша с минимален размер на всеки транш 100 млн. евро. Изплащането на заема ще бъде на четири еднакви годишни вноски, започващи на 17 юни 2022 г. и приключващи на 17 юни 2025 г. Против новия заем гласуваха от БСП и АБВ.

"Правителството иска да подпишем празен чек за 300 млн. евро. и после за още 300 млн. евро без Министерството на финансите да ни е дало абсолютно никакъв отчет. Последната година се плаща 46% от главницата - става дума за изключителен натиск върху бюджета на България", коментира Румен Гечев от БСП.

Той коментира, че няма разчети как българската държава ще съумее да се справи с тези плащания.

"По това време след 2020 г. излиза и главницата и за 16 милиардния заем, става дума за това, че 1 млрд, и 200 млн., лв. ще се изтеглят без никакъв разчет", каза Гечев и предположи, че може би средствата ще отидат за предстоящите президентските избори. Станислав Иванов от ГЕРБ, пък обвини БСП, че са фалирали български банки така, че трябва да са малко по-умерени в изказванията.

Светослав Белемезов от АБВ обясни, защо партията няма да подкрепи теглене на нов заем: "Тъй като сме на мнение, че цялата процедура по КТБ е пример за това какво не бива да се случва в банковата система. Близо 2 години след фалита на КТБ днес е ясно, че значителна част от активите на банката се преразпределят към нови собственици, докато сметката плащат българските данъкоплатъци".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: