Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Патето Себастиан тръгна с проходилката на Митко
Автор: Екип Ruse24.bg 17:20 / 23.12.2021Коментари (0)371
Малко пате, наречено от собствениците си Себастиан, тръгна с проходилката, която му направи русенецът Димитър Димитров. Мъжът се прочу в цялата страна с това, че изработва и дарява инвалидни колички за пострадали от болест, прострелване или блъснати от автомобил кучета и котки. Започна преди по-малко от две години, а пред автосервиза му в квартал "Новата махала“ вече идват хора с всякакви животинки. За помощ и с последна надежда го търсят собственици не само на кучета и котки, а и на декоративни зайчета, таралежчета, дори пернати. И добротворецът от града край Дунава не връща никого.

Патенцето Себастиан попаднало при хора, които гледат птици не за месо, а като домашни любимци. Появило се на бял свят с проблеми в крачетата и стопаните решили да му дадат шанс да се движи. Знаели, че малко ветеринари биха се заели със случая и потърсили добрия човек от Русе, който помага на инвалидизирани животни.

"В специализирани сайтове в интернет мога да видя как се изработва количка за кучета и котки, но за птици няма наръчници. Исках да помогна, затова импровизирах и направих приспособление, което да позволи краченцата на патенцето да се "съберат“ и то да може да ходи“, обяснява Димитър. Разбрал, че животинчето е оцеляло, но какво се е случило по-нататък – няма информация, защото е невъзможно да поддържа постоянна връзка с всички хора, които го търсят за помощ, разказва вестник "Монитор".

Потърсили го хора от Варна да направи протеза на пиленце, което също се излюпило с дефект в крачетата. Други милостиви граждани пък донесли в работилницата му блъснато от автомобил таралежче. Първо го лекували и когато животното се стабилизирало, отишли право при Митко да му изработи количка, за да може да ходи. За съжаление, въпреки положените грижи, след три-четири месеца таралежчето починало. Помогнал е също и на четири декоративни зайчета, чиито стопани не искали да ги евтаназират и да се разделят с тях.

"Домашният любимец става част от семейството и аз разбирам хората и гледам да помогна според силите си. Стопаните търсят начини да удължат живота на любимеца си и колкото се може по-дълго време да са с него. Аз не приемам евтаназията, когато животното получи заболяване на гръбначния стълб или е простреляно и това му пречи да се движи. Когато наш близък заболее тежко и стигне до инвалидна количка, ние се грижим за него, нали? Опитваме всичко, за да е по-добре“, обяснява русенецът защо помага, дори и когато ветеринарните специалисти предлагат друг изход от ситуацията.

Досега Димитър е изработил над 400 инвалидни колички за пострадали животни. Стопаните, които живеят далеч, само измерват и дават необходимите мерки, а той изработва и изпраща по куриерска фирма проходилките. Славата на русенеца се разнесе бързо и кученца от чужбина вече ползват количките му. С тях на възможността да се движат отново се радват четири домашни кучета, отглеждани в Румъния, и още няколко - в Австрия, Гърция и Германия. Последният случай е отпреди седмица - две и е на 14-годишно куче с проблеми в гръбнака, отглеждано в Букурещ. Семейството – българка и румънец, не искало да се разделя с любимеца си и потърсили начин да му помогнат.

На Димитър направило впечатление, че нито едно от животните, гледани в чужбина и за които е изработил колички, не е обездвижено от прострелване, а от болест. Тревожи се, че при него идват много простреляни у нас кучета и котки, станали жертва на злосторници, решили да пробват оръжието си по жива мишена. Преди седмица в автосервиза дошло семейство чужденци – белгийка и нидерландец, които живеели в България. Донесли простреляно и с обездвижени задни крайници бездомно куче.

"Хората се чудят и не вярват как е възможно в България да се случва подобно зверство – да се стреля по беззащитни животни и да няма наказани. Но тяхната култура е друга. Сега са взели у дома си кучето и се грижат за него. Донесоха го в работилницата и след два часа си тръгнаха с количка“, обяснява русенецът.

Димитър изработва количките безвъзмездно, но и хората му съдействат с каквото могат – изпращат му колелца, други материали за сглобяването или дребни суми, за да може да помогне на следващата пострадала животинка. Тъй като много от домашните любимци, за които го търсят, са възрастни, след смъртта им стопаните от благодарност връщали на адреса в Русе количките, за да се приспособят и послужат на друго инвалидизирано животно. Но имало и такива, които дори не се обаждали, че са получили проходилката.

И както може да се очаква, около Димитър винаги има животни. Гледа у дома си три котета, в работилницата му за поправка на автомобили – седем, а уличните животни, за които се грижи, са много. Последното коте, което е прибрал в апартамента си, е истински разбойник, но пък и носи много радост на стопаните си.

За добротворството си миналата година Димитър получи награда от далечен Тайван от организация, подкрепяща хуманното отношение към животните. С паричната сума русенецът е помогнал в лечението на много безстопанствени животни.

Първата инвалидна количка Димитър изработил в началото на миналата година за ротвайлер на своя позната от фейсбук групите за защита на животните. Кучето се разболяло тежко и не можело да се придвижва. Една проходилка за едро животно струвала 700-800 долара и знаел, че малко стопани могат да си повзолят да направят такава инвестиция за възрастно животно. Тогава се заел да проучи в специализирани сайтове как се изработват проходилките, събрал части, които стрували 10-15 лева, и опитал да измайстори сам. Получило се и тогава решил, че може да помага и на други пострадали четириноги.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: