Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Петър Кировски: Имаме основание за отпадане на зимния период по ДЗЕС 6
Автор: Екип на Ruse24.bg 13:25 / 15.01.2024Коментари (0)270
©


Равносметката след първата година на прилагане на новата ОСП по отношение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), е че най-големи са проблемите със шестия стандарт. Това коментира пред медии от стопанство в Пазарджишко Петър Кировски, директор на дирекция “Растениевъдство” в Министерството на земеделието и храните.

Министърът: Поливната вода трябва да е задължение на държавата

Стана ясно, че изискванията на ДЗЕС 6 имат нужда от промяна предвид нашите климатични условия. Браншът и държавата настояват пред Брюксел условието за двата чувствителни периода да бъде изменено и да остане само единият.

„Чакаме с нетърпение разговорите с Европейската комисия. Нашето предложение е да отпадне единият период (зимният). Ще си кажем нашите аргументи. Имаме основание. Аз съм поискал метеорологични данни от Националния институт по метеорология и хидрология, където много ясно и категорично се вижда, че през трите месеца (юли, август, септември, а и октомври), имаше екстремно засушаване в 140 общини в България", отбеляза Кировски.

По процедура, след като страната ни е изпратила предложените промени, се очаква реакция от ЕК, следва комуникация и срещи. Ако новите промени бъдат одобрени от Брюксел, те ще започнат да действат още тази година, която се явява втора от прилагането на новия програмен период.

Имайте предвид, че всеки един нов програмен период е труден в началото. Прилагането на стандарт 6 е една от съществените трудности, но има и много други въпроси. Не е ясно кой, какво, защо, как зачертава, по коя екосхема… Много са.

В момента нещата са си постарому. Така текат проверките – на база на одобрения Стратегически план, на база на заповедите за условността, на методиката за предварителната условност… Така ще се прилагат до момента, в който няма промяна”, припомни Петър Кировски.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: