Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Петър Колев: Опасността от това Македония да не направи нужните промени е реална
Автор: Екип Ruse24.bg 14:46 / 25.07.2023Коментари (0)440
©
Промените в Конституцията на Македония с вписването на българите в нейния преамбюл ще продължат в посоката, в която е нужно, за да може страната да започне реално преговорите в Европейския съюз. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Петър Колев, председател в Македония на политическата партия Граждански демократичен съюз. "Както е известно, промяната на Конституцията е предварително условието, то обаче не е част от преговорната рамка. Македония реално не преговаря с Европейския съюз в момента. За да може това да се случи е нужно промяна. Да не забравяме, че Македония е държава, която преди няколко години успя да намери такова мнозинство, за да промени името на страната и да стане част от НАТО.  Преди това бяха направени нужните проблеми и относно националното знаме. Аз съм убеден, че посоката е тази. Знаете, че тези послания, които пристигат и от европейските столици, и от САЩ в различен период от време, подсказват, че Македония трябва да направи тази решителна крачка, защото в противен случай за наше огромно съжаление има опасност за изпадне и в политическа, и дипломатически изолация, което ще бъде пагубно за македонската държава", добави Петър Колев.

Според него е време поетите ангажименти да тръгнат да се изпълняват. Това е пътят, по който би трябвало да се развива една държава, която вече е член на НАТО и има амбиции да стане член на Европейския съюз.

"Онази стара практика, която до голяма степен е поетите ангажименти да не се изпълняват, и особено тези, които са в Република България, смятам, че трябва да бъде оставена в миналото и в историята", каза Колев.

По думите му, обаче това е оптимистичният прочит на нещата. Песимистичният е, че в последния период се усеща една повишена активност на разни структури в Македония, които 30 години не позволяват тази държава да върви по своя европейски път.

"Предишната седмица министърът на вътрешните работи, един силов министър, който е ключов в едно управление, тръгна да се занимава с разследвания без да има наличие на какъвто и да било сигнал или оплакване от някого, или от родители, или от деца срещу децата, които бяха в България и рисуваха със свои връстници. Това е нещо, което всъщност са европейските практики, нещо, което всъщност е Европейският съюз: младите хора от различни страни да имат общи инициативи. И тези хора търсят ясна конфронтация и провокация, за да може да стигнат до този техен желан резултат – изолиране на Македония. Аз се надявам, че и македонското общество, и Европейският съюз вече е наясно, че помежду Македония и България не могат да бъдат изградени нормални взаимоотношения точно заради тази агресивност, която се проявява от Скопие по отношение на българите, които живеят в Македония, и по отношение на Република България – нещо, което е в основата на този антибългаризъм, който е до голяма степен причина за това Македония да не може да върви напред. И аз се надявам, че  здравите сили в Македония ще се противопоставят на тези тенденции", добави Колев.

Въпреки това, според него, опасността от това Македония да не направи нужните промени е реална, защото виждаме една агресивна риторика, особено от опозицията, до голяма степен тази риторика се ползва за създаване на конфликт точно в този период от време помежду две членки на НАТО, каквито са България и Македония. Колев има и нотка оптимизъм за това, че нещата все пак ще се случват. Въпросът е каква цена ще плати политическият елит.

Председателят на политическата партия "Граждански демократичен съюз" в Македония напочни, че САЩ вече актуализира своя списък на хора, които са опасни за региона с някои бизнесмени, какъвто е примерно г-н Камчев, който е един от основните спонсори на ВМРО-ДПМНЕ. "Така че натискът и до голяма степен посоката, в която ще се движат тези процеси, е ясна. Надявам се, че промените в средата на август ще бъдат факт", добави Петър Колев.

Още по темата: общо новини по темата: 674
27.04.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: