Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Петър Пунчев: Радиото не е така натрапчиво като телевизията
Автор: Живко Кръстев 14:42 / 07.05.2024Коментари (0)924
© YouTube
Винаги съм обичал радиото, защото при него има повече цвят, отколкото при другите медии, и не е така натрапчиво като телевизията. Това каза експертът по радио журналистика и радио мениджмънт Петър Пунчев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. Автор е и на две книги.

Той е завършил журналистика и печат, но радиото се превръща в негова съдба, по думите му съвсем неочаквано. Сред най-вълнуващите му срещи като журналист са тези с Мая Плисецкая, Владимир Висоцки, Николай Гауров. "Много интересни срещи съм имал и по вече изчезналите международни радиоконференции, тогава ставаше дума предимно за професионални неща, свързани с радиобизнеса. Смятам, че бяха едни вълшебни години и всичко най-хубаво, което съм научил за медиите, научих тогава“, сподели Пунчев.

Рецептата за успешно интервю, която той е следвал като радиоводещ, е комбинация между сбитост, ударност в диалога и проникване в човека отсреща. "Най-важното е да се опитате, макар и за секунди, да се поставите в позицията на човека, който разпитвате. Добре е да знаете за него предварително, но още по-важно е да може да почувствате този човек и да го предразположите. Нищо не може да замени предварителния контакт, т.е. ако имате възможност да се видите на чаша кафе предварително, разговорът в ефир след това би излязъл много по-съдържателен и по-дълбок“, съветва журналистът.

Няма неща, които не могат да бъдат казани с малко думи, без от това да пострада съдържанието, смята Петър Пунчев.

"Докато водех нощния блок в "Хоризонт“, винаги си слагах първото изречение, с което влизах в диалога, едно изречение в средата и завършващото изречение. Това ми позволяваше да не губя нишката и да се предържам в една сравнително кратка форма, като разбира се, между тези три неща е многоточието, в което говореше моят гост. Нещата стават много хубаво, когато знаете с какво ще започнете, къде ще бъдете в средата на включването и как ще го завършите“, допълни журналистът.

Според него и в частните, и в обществените радиостанции и телевизии в момента се наблюдава отпускане. "Не толкова от гледна точка на професионализъм и работа, колкото от гледна точка на идеи. Много хора вече са се изучили в този занаят, те взимат готови формули, даже готови формати на предавания, които прилагат с по-голям професионализъм, колкото ние го правехме навремето, но нямат богатството на нови и неповторими идеи. Водещите много често вървят по шаблона и от тази гледна точка имам забележки“, коментира Пунчев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: