Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Петър Стоянов обезпокоен, заговори за туткане и тюхкане
Автор: Екип Ruse24.bg 14:28 / 19.02.2022Коментари (0)626
©
Обезпокоен съм за това, което се случва в България. Това заяви президентът Петър Стоянов (1997-2002) пред БНТ. "Обезпокоен съм от начина, по който нашето обществено мнение започва отново да изпитва съмнение. Да се чуди как да избира между НАТО и Русия...Точният въпрос е какво искаме ние българите, за да станем по-привлекателна страна", каза Стоянов.

Според него винаги се "туткаме" преди да вземем голямо решение и започваме да се "тюхкаме", след като сме го взели.

"Винаги съм бил честен с българите. Обещах им, че ще ни приемат в НАТО, ако бъда избран, и това се случи. НАТО и ЕС за нас беше неразделна двойка и тогава не трябваше да изпускаме момента. Обадих се на Стефан Софиянски и му казах да пише молба за членство в алианса. Той ми каза, никога не са правили подобно нещо. Тогава се събрахме в моя кабинет и написахме молбата за НАТО заедно. Преди 25 г. имаше вяра в политиката, но и времето беше по-различно. Стефан Цанев е прав, че вярвах в това, което говоря и правя и не политиканствах. Много непопулярни неща направих тогава.

Днешните политици се наричат лидери. Да си лидер означава да вземеш категорични решения и да бъдеш следван. Това, което се случва в Украйна, е обезпокояващо. Но повече съм обезпокоен за България, защото отново има колебание и се говори за избор между НАТО и Русия. Ние винаги се туткаме, преди да вземем решение, а след това се тюхкаме. Трябва да престанем с туткането и тюхкането. Повече от хората усетиха предимството да сме в НАТО и ЕС. Има нещо парадоксално. В първите години след Освобождението политиците ни са имали за идеал за Европа. Тогава руската интелигенция е против управлението на Русия", каза още Стоянов.

"Няма смисъл да възприемаме Русия като враг, а да не поставяме под съмнение нашата принадлежност към НАТО и ЕС. Всеки български гражданин иска да се наложи общ европейски закон за върховенството на законите. След като сме направили избор, сме длъжни да го отстояваме", коментира президентът от 1997 г. до 2001 г.

"Сетихме се да дискутираме темата със Северна Македония много късно - преди 2 години. Да не говорим, че България не е била особено привлекателен пример през годините, за съжаление. И Македония, и Албания имат да извървят много дълъг път към Европа. Меркел констатира, че всички, които искат да са в ЕС, трябва да изпълнят критериите, но не всички са го направили. България далеч не е пречката на Северна Македония по пътя ѝ към Европа. Предизвикателствата днес са нови. Андрей Ляпчев, преди да стане министър-председател, се провиква "на този хал сме, защото ни управляват политици с кокоши мозъци". Дано да не заслужим подобна оценка от нашите потомци някой ден", допълни Стоянов.

Още по темата: общо новини по темата: 39
17.02.2022 »
13.02.2022 »
08.02.2022 »
01.02.2022 »
30.01.2022 »
30.01.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: