Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Петър Витанов: Ежедневието ни е Нотариуса и "Мис Силикон", а не участие в големите трансформации на Европа
Автор: Екип Ruse24.bg 14:15 / 16.02.2024Коментари (0)1085
©
Трябва да победим статуквото в България, за да участваме активно в европейските процеси. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов в рамките на дискусията "Цената на личния преход – зелен, дигитален, демографски".

"Когато говорим за преход, обикновено разбираме процес с начало и край, който води от едно състояние в друго. В България преходът се оказа хроничен – живеем го вече 35 години. И докато го живеем все повече се разделяме – на малцинство от печеливши и мнозинство от губещи. Победителите печелят все повече власт, а губещите продължават да плащат цената. Резултатите ги виждаме в новините. Там са "Мис Силикон", Нотариуса и Еврото. И ограбените старци в селата. "Ало“ измамниците, на които хората хвърлят през балкона спестяванията си. И на този фон - Сглобка. Българското правителство в една уж демократична и уж европейска държава. Консилиум между доскорошни врагове, които днес са се събрали около трапезата, за да делят облаги, без изобщо да се интересуват от прогресивните решения“, каза Петър Витанов.

"А къде е лявото, чиято основна цел е да направи обикновените хора по-малко губещи? Няма го, стои някъде в ъгъла с лидер, който не е особено загрижен от разпарчетосването на държавата", попита той.

“За съжаление, страната ни е на последното място в ЕС по размер на БВП на глава от населението. Средната годишна заплата е едва 10 345 евро при 33 630 евро за ЕС-27. България е и на второ място в ЕС по дял на лицата в риск от бедност и социално изключване – 32,2 % при 21,6 % за ЕС... България е първа в ЕС и по неравенства в доходите. В периода 2010 – 2020 г. те нарастват в противовес на тенденциите от предходното десетилетие. До голяма степен динамиката напомня на процесите от 90-те. Тогава се увеличаваха поради започналия преход към пазарна икономика и преразпределянето на публични активи в частни ръце.

Имаме и регионални неравенства, които водят след себе си социални, икономически и демографски дисбаланси във всички области в страната с изключение на столицата. София дава цели 43 % от БВП на страната, като БВП на глава от населението тук е по-висок от средния за ЕС и повече от два пъти по-висок от средния за страната.

На този фон ние говорим за зелен и дигитален преход. Зелената сделка у нас буди недоверие. Изследванията показват, че българите все още не знаят за какво става въпрос, въпреки че са разтревожени от климатичните промени. И няма как да не са – не е нужно да си нобелов лауреат, за да видиш, че не е нормално през февруари температурите да са 20 градуса.

Но в съзнанието на нашите сънародници Зелената сделка е свързана със скандали за саниране и няколко ветро или соларни парка за олигарсите. Те не виждат възможността за себе си през тази трансформация. Напротив, страхуват се, че ще живеят на студено и ще им

е скъпо. И не трябва да им се сърдим, защото две трети от населението не мисли какво ще се случи в следващите 100 години, а как ще изкарат до заплата.

И сега половината българи казват, че не живеят на достатъчно топло. Представяте ли си, къде се намираме – в 21-ви век?“, заяви Витанов.

"Дигиталната трансформация се случва, но не за всички. За съжаление, дигитализацията също води до задълбочаване на съществуващите неравенства поради огромните различия в достъпа до и използването на съвременни технологии.

В последните седмици провеждам интензивни срещи с деца от горните класове и ме канят да си говорим именно по тези теми. Уверявам ви те знаят повече от нас, тук в залата, за Изкуствения интелект. Пишат домашните си с с него. И не се страхуват. А питат – към каква професия да се ориентирам, за да не бъда изместен от него. И повечето вече знаят отговорите и на този въпрос.

Личният преход, за който говорим днес, е и обществен. Ние не можем да го спрем, но можем да го насочим“, завърши Петър Витанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: