Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Писател извади пикантни истории от миналото на Слави и с мъка добави: Жал ми е за него!
Автор: Екип Ruse24.bg 12:04 / 22.08.2021Коментари (8)1134
©
Калин Терзийски е сред най-провокативните и популярни български писатели. Първите си творби пише като ученик в Националната природоматематическа гимназия. 

След отбиване на двугодишна служба като граничар, записва медицина във Висшия медицински институт в София. Специализира психиатрия, а докато учи, работи като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра.

След завършването си става психиатър във втората по големина психиатрия в България – Държавна психиатрична болница "Свети Иван Рилски" в Курило. Усърдно публикува във вестници и списания. През 1997 г. получава присъда за дребно хулиганство за политически протест – палил огън на площада пред Народното събрание. Бил е сценарист на предаванията "Канелето", "Хъшове", "Шаш", "Пълна лудница", "Досиетата Хъ".

През 2010 г. излиза романа му "Алкохол“, написан в съавторство с Деяна Драгоева. В него популярният писател споделя опита си от терапията на алкохолизма в работата му на психиатър. Ето какво каза Терзийски по актуални политически въпроси в интервю за "Уикенд".

- Слави Трифонов във властта... Изненадан ли сте от избора на българския народ, г-н Терзийски?

- Не, никак даже. При такива събития ме обзема едно такова малко злорадо, но като цяло мъдро настроение, при което човек и се подсмихва, и въздиша. И си казва: "Че какво друго? Знаех си". Слави Трифонов е еманация на "българщината" във всеки един смисъл, но най-вече в лошия. Тоест, в байганьовския. Гръмогласен, нахален, нахакан, но в същото време конформист.

Спомняте си как бай Ганьо сърба супа и казва: "А, ний много обичаме супа. Ний чорба не ядем, чорбата е турско ядене". Слави е музикант, виолист, който сякаш се срамува от това и още от младеж (когато имитираше някакъв футболист) започна да имитира мутра. Той е може би най-успешният майстор в едно умение – да прикрива, че знае кой е Брамс! Защо, се питаме ние?!

- Хубаво се питате, до какъв отговор стигате?

- Ами, защото ако "българският народ",  т.е. тоя, из който се е пръкнал бай Ганьо, а не българският народ от който е произлязъл Алеко, ако го заподозре този ми ти байганьовски български народ в "познаване на Брамс", ще го възненавиди. Та как така! Тоя знае кой е Брамс! "Алоу, ти да не си нек`ъв интелигент, бе селски", веднага ще го питат.

Ако някои от неговите избиратели го "хванат", че знае кой е Брамс, Слави ще се превърне в една от ония омразни "учени глави", които се фукат, че са чели книги, че знаят някакви засукани европейски музики. Байганьовският народ очаква от него друго: "Я си бичи яко чалгата и си гледай кефа". Гордей се, че си чел една-две-три книги, че си безцеремонен и груб, че си пробил с нахалство.

Има едно качество, апропо, което страшно въздейства на българите от този вид. Те като хора без самочувствие, страшно се впечатляват и дори възхищават от безочливите и арогантните, от нахално самоуверените. Наричат ги "мъжкари". Наричат ги "стабилни". Това възхищение, за жалост, показва ниска самооценка и примитивност като при вълците и маймуните – приклякване пред агресивния алфа мъжкар, че чак е противно да се гледа. Слава Богу, аз знам, че не това е целият български народ.

- Какъв сценарий ще напишат трифоновите сценаристи за България? Имате ли предположения?

- Най-вероятно няма да се стигне до писане на никакъв сценарий. Това беше едно шоу. Гледайки, ми се струва, че в някои неуловими мигове те се кикотят като деца, които са направили някаква пакост. Все едно скришом се споглеждат и си казват: "Не може да бъде, направихме ли това? Вярно ли го направихме? Айде да бягаме, докато не са дошли възрастните"! Саката им стоят нелепо, яките ги стягат.

Самите те се надуват и правят сериозни муцунки като малки деца, които си играят на възрастни. Всичко изглежда все едно аха-аха и ще прихнем от смях. Но то пък вече не е и до смях. Особено вреден става един човек, който усеща колко нелепа е "сериозната му поза", и затова започва да се самонавива и да се самоубеждава, че наистина е сериозен и "наистина е политик". Той така се "свръхамбицира" да заприлича на "сериозен политик", че започва да прави крайни и опасни неща, за да се докаже.

- Кой ще бъде големият губещ от парламентарното шоу и ще има ли печеливш?

- Губещи са всички. Но и печеливши са всички. Демокрацията, всъщност, е именно това шоу. Тя е куп от усложнения, грешки, опити, криволичения. Но това показва именно, че се практикува демокрация. Иначе, ако трябва да се "оправят нещата", идва един садистичен диктатор от типа на Сталин и нещата наистина се оправят!

СССР наистина е изживял небивал икономически, военен, политически, космически и т.н. възход колкото и ужасно да звучи, но погледнато през "статистическата призма" е така в сталиновата епоха. Но той е граден върху костите на милиони и милиони невинни жертви. И най-вече с цената на свободата.

Така че – нека ги има всички глуповати колизии на демокрацията -  да им се смеем и да се радваме, че не е дошъл някой чичко с мустаци да ни "оправя". Ужасявам се от идиотизма на тия, които смятат, че е добре да има "силна власт". Напротив, трябва да има слаба власт, която да слуша народа. И тъй като народът е просто всички ние, тоест има ужасно противоречиви желания и интереси, нещата ще вървят бавно и объркано.

- По времето на Иван Костов пишехте сценарии за предаванията на Слави Трифонов. Разкажете някои интересни спомени от онова време...

-  Всъщност, пишех сценарии за радиопредаване, което беше продуцирано от негови подчинени – Стефан Рядков и Евтим Милошев, доколкото помня. И имаше ужасни проблеми с плащането на заплатите...

- Така ли?

- Да, не получавахме пари с месеци. Но това не е чак толкова весело. Ха! Това е една такава - българска веселба. Но пряко за Слави съм работил да речем един месец в "Хъшове" и бързо-бързо избягах при Камен Воденичаров в "Каналето". Все пак аз тогава работех и в психиатрия като лекар и ми беше достатъчно като изпитание за нервите. А и освен това, когато си вече лекар, тоест имаш самочувствието на образован човек, някак ти е неприятно да си близо до някой, който се държи като говедар. Гръмогласен говедар.

- Успяхте ли да вземете дължимия си хонорар тогава?

- Господ да търси сметка на Моисей, защо е счупил третата плоча от скрижалите?! Шегувам се. Който има съвест, помни дълговете си.

- Вие познавате Трифонов отдавна. Защо според вас не застане открито пред избирателите си, а предпочита да общува чрез Фейсбук?

- Доколкото знам, Слави е със сериозно хронично заболяване. И ето затова и на мен ми е съвестно да се "заяждам" с него. За свое оправдание ще кажа така: "Аз се заяждам с явлението, с институцията, с властта, която той (социалното явление Слави заедно с хората около него) акумулира и налага в действие. А за самия него, доколкото човек може да се дели така на "социална" и "лична" част, ми е мъчно и изпитвам състрадание като към болен човек. Няма страдащо същество, за което да не ми е мъчно.

- Какъв би бил вашият поетичен отговор на "шат на патката глава" и "ще ти скъсам г*за"?

- Ще кажа така: "Ужасявам се, когато видя хора, които не ги приемат като пародия, а ги пеят като химни на "българщината" , а именно на оная "българщина" – байганьовската. Докато Слави и компанията му, а е имало и има сред тях актьори и сценаристи, които искрено харесвам, та докато иронизираха и пародираха простотията – беше доста добре.

За самия Слави не знам дали е имал моменти, в които е разбирал, че целта е да се осмее простотията, а не да се въздигне в културна ценност. Не знам дали е имал такава фина способност за диференциация, че да различава "народната веселба" от пародия. Според мен той просто от самото начало си харесваше дивия, вулгарен хумор, както и чалгата и ги предлагаше като чиста монета, не ги пародираше.

И така – те престанаха да пародират чалгата. Те й повярваха. И по някакъв начин я легитимираха сред народа. А народът е "същество" с много слаб естетически имунитет по куп причини. И всякакви мръсни паразити и зарази от сорта на чалгата лесно му се лепват. Слави и компанията имат доста голяма истина за това.

- Кого бихте избрали за министър-председател на страната, ако имате такава възможност?

- Както казва Умберто Еко – интелектуалната функция е да предизвикваш кризи в редиците на своите съмишленици. Тоест, леко да ги учудваш и объркваш, за да им се проясни по-късно.

Бих предложил един датски режисьор – Йенсен мисля се казваше, който е направил филма "Ябълките на Адам". Който може да направи такъв фин, хуманистичен филм, той може да помогне и на една страна да стане по-фина и хуманна. А това, че не е българин, а скандинавец мисля, че само помага. Приемете ексцентризма ми просто като лекарство за ясно зрение.

- Биха ли "млели брашно" Тошко Йорданов, Мая Манолова, Татяна Дончева и Мика Зайкова – безспорно интересни типажи?

- Да, разбира се. Биха млели брашно, биха орали, биха вършали, биха вършили всякаква селскостопанска работа. Сигурно те нямат нищо против – само господарите им да ги дават под наем. Шегувам се. Всички са чудесни. Погледнати от по-високо – човешките суетни и "меления на брашно" изглеждат и забавно, и поучително. Като басня с животинки.

- Кой е любимият ви световен политик и защо?

- Вероятно Джон Ленън. Защото е написал "Give peace a chance". Ако това не е велик политически акт -  здраве му кажи. Но може би и Джордж Харисън, заради концерта за Бангладеш в 1971 г. Ето това е политика. Политиката на великите, добри хора.

- Простихте ли на Слави, че дълго време изкарваше пари на ваш гръб с различни скечове?

- Е, Слави не ги е измислял, та да прощавам на него. А на този, който ги е писал – няма как да простя, в смисъл няма и какво – те бяха толкова слаби и глупави, че не става въпрос прощаване, а за състрадание към клетия човек.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Супер си се ориентирал към психиатрията, там си явно силен! Не се бъркай в политиката и не прави анализи на цял народ на база 10% гласували. Просто си в голямааааа грешка! Българинът далеч не е такъв. Това са само 10-те % , за които всички знаем що за стока са! Те се бутат навсякъде!
-1
 
 
Като плюете какво постигате хора .Когато работи със Слави бяха супер а сега чалгари .Какво ти откраднаха тези "чалгари".Те за какво са ти виновни като не са били на власт.
-3
 
 
Остана ли не активиран комунист дето да не се е изказал на тема Слави? Като чета такива плюнки и хленчове на гей другарите дето са по-европейци и по-американци и стигам до заключението ,че напук на тази пасмина обиждаща народът ни за щяло и нещяло ще гласувам за Слави на следващите избори!аман от пе****си!
+1
 
 
Евала! Дисекция на Слави и компания, направена от психиатър! Като казвам "компания", имам предвид и тези, които гласуваха за него.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: