Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пишат наръчник за раждане вкъщи
Автор: Екип Ruse24.bg 09:36 / 13.05.2011Коментари (1)525
© Ruse24.bg
Правила за безопасно раждане вкъщи ще бъдат събрани в наръчник, за да се предотвратят нови случаи като този, при който бебето на ветеринарна лекарка почина в дома й в столицата, защото тя отказа помощта на гинеколог.

Раждането вкъщи да се наблюдава от лекар, макар и той да не се намесва, освен ако няма пряка опасност за живота на родилката и на бебето. Това предлага заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов. Докато процесът продължава, пред дома на жената трябва да чака линейка с реаниматор, кувьоз и неонатолог. Според специалиста този вид раждания обаче трябва да са
платени за сметка на бременната, както всяка допълнителна екстра извън основния пакет от медицински услуги, осигуряван от Националната здравноосигурителна каса, подчерта той.

Според него обаче това може да става само след като ражданията вкъщи бъдат разрешени с поправка в Закона за здравето, а за самото им провеждане разписани ясни, точни и конкретни правила кой какво прави и какви отговорности носи. Сега те не фигурират в нито един нормативен документ.

По думите на д-р Юлиан Йорданов те могат да бъдат разрешени само за здрави жени с нормални бременности и строго забранени при патологичните и дори тези с най-малка опасност за плода и майката.

Подобно мнение изрази и Милка Василева - председателка на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Преди да се приеме точно разписан ред и указания как и при какви условия може да става това, всяко подобно раждане се счита за рисковано и майката е тази, която отговаря за живота на детето си, каза Василева.

Дебатите между представители на съсловните организации възникнаха, след като 34-годишна ветеринарка се мъчи да роди сама детето си в продължение на 12 часа у дома си, а бебето се роди мъртво. Тя направи това на своя глава, независимо че бе предупредена от лекарите, че има огромен риск за живота на детето й.

Не бива да плашим хората със затвори, те са господари на здравето си, имат право на избор и този избор трябва да бъде уважаван. Ние, лекарите, обаче трябва да разясняваме на дамите какви са опасностите и рисковете от ражданията вкъщи. Така министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов коментира настояването на столични акушер-гинеколози раждането у дома без лекарска и акушерска помощ, особено когато има риск за живота на детето, да се инкриминира в Наказателния кодекс като престъпление по непредпазливост.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"Не бива да плашим хората със затвори, те са господари на здравето си, имат право на избор и този избор трябва да бъде уважаван. Ние, лекарите, обаче трябва да разясняваме на дамите какви са опасностите и рисковете от ражданията вкъщи." - това е правилният (демократичен подход). Останалото е тоталитаризъм.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: