Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пламен Димитров, КНСБ: Публично оповестяване на заплатите ще изсветли трудовия пазар
Автор: Георги Иванов 09:22 / 17.04.2024Коментари (0)876
©
Публично оповестяване на заплатите ще изсветли трудовия пазар. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". Европейската директива, която предполага отпадне тайната на възнагражденията, е приета от юни 2023 г. Тпябва да се транспонира и в България. “Разликата в заплащането между мъжете и жените е сериозна - около 18% средно за ЕС в полза на мъжа работник при еднаква длъжност между мъже и жени. В България ситуацията е малко по-добра, 14%, но и тук има дискриминация".

Тази дискриминаци подтиква евродепутатите след 2-годишни дебати да приемат нарочен документ. “Той трябва да се разглежда заедно с директивата от октомври 22 г за адекватни минимални работни заплати и насърчаване на колективното договаряне. Всяка конкретна фирма трябва да предприеме мерки да изравни заплащането на мъжете и жените на едни и същи длъжности в своите рамки%, смята Димитров.

“От миналата година минималната заплата в България се определя като 50% от средната работна заплата за предходните 12 месеца. КНСБ предлага на база директивата синдикатът и работодателите да договарят помежду си национална минимална работна заплата за длъжности, които изискват средно и висше образование", уточни Пламен Димитров. Това отдавна става в Западна Европа, допълни той.

“Трябва да се променят закони с оглед двете директиви - за прозрачно заплащане и за минимална работна заплата. Средата за работещи българи ще бъде много по-ясна. Работодателите, които плащат допълнително в плик, ще бъдат принудени да обявят публично цялото реално възнаграждение", разясни Димитров.

“Това е оздравително за пазара на труда. Ще видим реалните доходи, работникът ще може да прави сравнение, жените ще получават толкова, колкото мъжете за еднакви позиции. Това е задължително. Инспекция по труда ще налага необходимите санкции при разминавания. Това важи и за НАП - тя в момента регистрира трудовите договори. Има въпросителни относно промяната на възнаграждението и дали това трябва да се регистрира в НАП - когато заплатата се променя, това трябва да бъде регистрирано в НАП. Има механизми за контрол, стига законодателят да ги предвиди и после контролните институции да го изискват", уточни президентът на КНСБ.

Колективното трудово договаряне занимава ЕП, засега в България този тип договаряне е малко разпространен - обхваща 25% от договорите,по неофициални данни. “Директивата изисква държавите да направят план как и кога това покритие ще стане 80% - това е голямо предизвикателство. Ще стане ясно,че работодателят не може сам да определя заплащането, а да го договаря със синдикатите - не с работниците.Ще има сериозни промени в следващите години. 2023 г. под наш натиск се криминализира нарушаване правото на синдикално сдружаване и сега това е престъпление от общ характер", припомни Пламен Димитров.

Различното заплащане на мъжа и жената за еднаква работа ще стане незаконно и всеки работещ ще може да сезира НАП и Инспекция по труда, ако установи такова нещо, каза още Димитров. “Не обезщетение, а незабавно изравняване на заплатите между двата пола за еднакви длъжности е необходимо. Това води до устойчива промяна и отпадане на дискриминацията. Неравенствата не се наблюдават само у нас. За тази директива имаме още 2 г. време да я транспонираме. За колективно договаряне на възнаграждението имаме още половин година за въвеждане на мярката. Служителите трябва да могат да създават синдикални ядра в която и да било фирма", смята още Димитров.

Още по темата: общо новини по темата: 457
29.04.2024 »
29.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: