Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Планинските спасители с подробности за падналия от Боянския водопад катерач
Автор: Петър Дучев 10:44 / 16.01.2024Коментари (0)342
В тези тези условия, екипната работа и професионализмът са от огромно значение! Благодарение на бързата реакция на всички участници и най-вече усилията на нашите доктори и парамедици, акцията приключи успешно!

Пожелаваме бързо въстановяване на пострадалия! Това написаха във Facebook страницата си от Софийския отряд на Планинската спасителна служба.

От там напомнят, че малко след 9 ч. на 14 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за катерач, паднал на Боянския водопад. Веднага е взето решение в акцията да участват 2 групи планински спасители.

Първа група тръгва с две моторни шейни Ski Doo Summit и пълно медицинско оборудване от база ПСС – Алеко през Долно плато, Каменно здание, хижа Бор, хижа Тинтява, Родина, Момина скала, през Плюещата чешма в посока към Боянския водопад. Целта е да достигнат възможно най-бързо до мястото на инцидента и да окажат спешна медицинска помощ на пострадалия.

Втората група, с останалата част от оборудването – транспортна количка, вакуум матрак и алпийски инвентар, тръгва от Алеко с високопроходим автомобил Tоyota Hilux през Драгалевци и Бояна. От ЦДП е организирана и трета група доброволни планински спасители, които да помогнат при транспорта на пострадалия.

Първата група, в която има и лекар планински спасител, достига до мястото на инцидента за 40 минути, започва преглед на пострадалия и събира информация от очевидците. Оказва първа медицинска помощ, като установява множество тежки травми и го подготвя за транспорт. Междувременно пристига втората група.

Пострадалият е прехвърлен във вакуум матрака и с помощта на количката започва транспорт нагоре от Боянския водопад към хотел Копитото. Използвана е система на противотежест – със стабилни носещи точки по дървета и скали и двойно въже, на единия край на което е носилката, а на другия се хващат 3-4 човека и тръгват надолу по терена. В движение се разминават с количката. По този начин транспорта е почти непрекъснат, щадящ и сигурен. Комуникацията и регулирането на скоростта на теглене са отлични.

Включват се всички пристигнали на терен спасители, както и повечето катерачи, намиращи се в района на Боянския водопад, които предоставят и част от собствената си екипировка.

При достигане до моторните шейни, количката е закачена на едната от тях и пострадалия е транспортиран до линейката, която вече чака на хотел Копитото.

Предаден е на екипа на Спешна помощ в 12:20 ч. в тежко състояние и е откаран към УМБАЛСМ Пирогов, придружен по пътя към болницата от д-р Севдалина Михайлова – лекар планински спасител.

Този случай доказва колко голяма е важността да има хеликоптер HEMS с лебедка, тъй като в труднодостъпни терени кацането е невъзможно, а времето за транспортиране на тежко пострадал е от изключително значение.

"Благодарим на всички доброволци, които ни оказаха неоценима помощ", пишат от ПСС.

Още по темата: общо новини по темата: 480
05.05.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: