Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плевен се възстановява след голямата буря, кметът ще настоява за повече средства за ремонт
Автор: Екип Ruse24.bg 17:36 / 09.05.2024Коментари (0)1016
Щетите по инфраструктурата на град Плевен малко по малко биват заличавани. Въпреки че днес продължи да вали дъжд, на повечето места са почистени паднали клони, откъртен асфалт и други отпадъци, които са се събрали по улиците вследствие на снощната буря, предаде репортер на "Фокус".

Най-голямата щета бе в района на пицария "Дежа вю", където имаше значително пропадане на асфалт. Към този час дупката е ремонтирана, макар и ремонтните съоръжения да затрудняват движението по улицата.

На брифинг пред журналисти днес кметът на Плевен д-р Валентин Христов поясни, че една от основните причини за нанесените щети е остарялата и амортизирана канализационна отводнителна мрежа.

"Още преди около месец съм разпоредил да бъдат проверени и почистени всички шахти в Плевен. Отводнителната ни система е стара и компрометирана, тя не може да поеме огромното количество вода, която се стича от по-високите части на града към центъра. Изпълнението на проект за воден цикъл на Плевен с подмяна на канализационната система би решил този основен за града ни много сериозен проблем“, заяви кметът на града.

Д-р Христов информира, че с решение на Министерския съвет има отпуснати общо 120 млн. лв. за област Плевен за ремонтни дейности, но по-голямата част от средствата са отишли не за град Плевен, а за Кнежа.

"Такива общини в областта са Плевен и Кнежа. Община Плевен е с население от над 100 000 души и се предполага, че трябва да получи по-голямата част от тези средства. Това обаче не е така – за Плевен са отпуснати 30 млн. лв., в същото време за Кнежа са предвидени 80 млн. лв. Не знам каква е причината за това неравномерно разпределение на средствата, още повече при ясно заложен основен критерий брой на жителите на съответната община", каза Христов.

"Затова, предвид сериозността на проблема с наводненията и спешната нужда канализационната мрежа на Плевен да се подмени и разшири, ще продължавам да настоявам и пред Министерски съвет, и пред Министерство на околната среда и водите, и пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството, да преразгледат решението и Плевен да получи достатъчни за изпълнението на воден цикъл на града средства. Не можем да спрем природните стихии и да се борим с природата, но можем да направим необходимите технически подобрения, за да се справяме с тях“, категоричен е кметът на Плевен.

Припомняме, че в следствие на значителните валежи вчера в Оперативния център на РДПБЗН-Плевен бяха получени десетки сигнали за наводнени инфраструктура, пътни съоръжения и приземни етажи на обществени и частни сгради. За да бъде преодоляна  критичната обстановка, цяла нощ на терен работиха десетки пожарникари, спасители и полицаи, като в спасителните действия се включи целият свободен от дежурство състав на Министерството на вътрешните работи. Само за няколко часа екипите оказаха помощ и реагираха на повече от 70 сигнала, включително за отстраняване на паднали дървета и освобождаване на закъсали автомобили.

Евгения ТРИФОНОВА

Още по темата: общо новини по темата: 6
10.05.2024 »
10.05.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: