Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плевнелиев: Давам моите 100 дни на правителството, но хората няма да ги дадат
Автор: Екип Ruse24.bg 15:29 / 13.01.2022Коментари (0)683
©
"Консенсус с протестиращите срещу зеления сертификат вероятно няма да може да бъде намерен, но могат да се търсят решения - това е задачата на отговорния държавник. Винаги ще има хора като Костадин Костадинов и "Възраждане", които да извадят на протест хората и да се заиграват със страховете и надеждите на хората, които са против, за да се борят за политическо оцеляване. Но трябва да има държавници, които да отстояват правилната позиция, а тя е в защита на здравето и на живота на хората, което е над всичко. 

Затова аз очаквах от президента Румен Радев КСНС и търсене на консенсус по темата за Covid пандемията, което не се случи. Приветствам усилията на министър-председателя Кирил Петков да търси диалог и да търси решение, знаейки, че ще има много различни решения, противопоставяни едно на друго. Някой трябва да носи отговорността в пандемията - това са президентът и премиерът". 

Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година.

Той подчерта категорично, че зеленият сертификат е работещо решение във всички европейски държави и съответства и на най-високите стандарти за човешки парва и свободи:

"Той пази човешкия живот и трябва да бъде отстояван".

По думите на президента от 2012 до 2017 година резултатите от действията и решенията на новите управляващи са по-скоро негативни:

"Дали с мораториума върху цените - абсолютно контрапродуктивен, непазарен, а цената от това действие ще бъде платена от обикновените граждани. Като минем и през пенсиите. Но въпреки това, аз давам моите 100 дни доверие, за да видим дали тази промяна ще бъде за добро, или за лошо. Аз давам моите 100 дни, но хората няма да ги дадат".

Според него в четворната коалиция две и половина партии са популистки, една и половина - системни:

"Корнелия Нинова промени БСП към популистка реторика и действия, за разлика от Сергей Станишев - убеден демократ, ляв политик, европейски познат и в никакъв случай не е популист. Така че половина БСП е популистка, половината - системна".

Той определи "Демократична България" като единствената системна партия в управляващата коалиция.

Според Плевнелиев премиерът Петков трябва да се еманципира от президента Радев:

"Да видим дистанцията между президента и премиера да се увеличава. Петков трябва да започне да отстоява своята независимост, както са го правили всички премиери".

КСНС по темата за евроинтеграцията на Западните Балкани той определи като "политическо събитие за постигане на вътрешнополитически цели".

"На България трябва да бъдат дадени гаранции, приемливи за нас, за да можем да вдигнем ветото на РСМ, че необходимите реформи ще бъдат извършени. Ако получим такива гаранции, проблемът може да бъде решен много скоро. Това означава, че РСМ трябва да се ангажира с ясни реформи за постигане на конкретни резултати по пътя на европейското развитие и доказателство, че спазват европейските ценности. Същевременно България да получи гаранция, международно работеща за нас, за да вдигнем това вето", смята Плевнелиев.

Президентът от 2012 до 2017 година заяви, че България вече се намира в една полупрезидентска република със силен президент и слаби институции и слаби партии:

"Виждаме абсолютното отсъствие на външния министър - единственото ѝ (на Теодора Генчовска) качество е, че е служител на Румен Радев. Министърът на отбраната Стефан Янев му е дясната ръка, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е лявата му ръка. Президентът консолидира изключително много власт, това обръща Конституцията".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: