Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плевнелиев: ЕС не е просто проект, който включва държавите в общ пазар, а най-добрият философски и напредничав проект за мир
Автор: Екип Ruse24.bg 12:23 / 27.06.2023Коментари (0)299
© Софийския икономически форум
"Когато станах президент, от сърцето си, от първото си обръщение заявих, че ЕС и НАТО не е външна политика, а моето семейство. Затова каквото и да правим важното е семейството да стане по-силно", каза Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017) по време Софийския икономически форум IV, който се организира в "София хотел Балкан“, съобщиха организаторите.

По думите му ЕС не е просто проект, който да включи държавите в един общ пазар, а най-добрият философски и напредничав проект за мир. Каквото и да правим, искаме повече мир на Балканите и в Европа, а това е фундаментът на мира, каза още той.

Винаги съм се противопоставял на тези които нарушават правилата, каза още президентът Плевнелиев. Той посочи, че след 2017 година България се е приближила до банковия съюз, разработила е нова програма за интегриране на западните Балкани и големи инфрастурктурни проекти. Даде за пример, че 12 пъти се увеличил търговския обмен с Румъния.

Ако България води неопределена политика, това няма да свърши работа. Нашата позиция трябва да е ясна спрямо Русия и Украйна, каза още президентът Росен Плевнелиев. Моят съвет ще бъде – подпишете декларацията за европейско членство на Украйна в НАТО и ЕС, каза още той. Така според него ще покаже, че България е лидер в региона.

"Аз съм най-отскоро в България като дипломат, но смятам за важно да обсъждаме темата за нашествието на Русия в Украйна“, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мъртън.

От гледна точка на САЩ, това има влияние върху всички нас, беше и момент на пробуждане, каза той. Той подчерта колко важно е върховенството на закона и свободата.

Всички сме наясно какво е заложено на карта, каза Мъртън. "Никога не съм мислел, че ще станем свидетели на война в Европа след 90-те години. Смятаме, че имаме партньори, приятели и съюзници в България. Ще се радваме трансатлантически ориентирана България, която да играе още по-голяма роля, не само в Европа“, каза още посланикът.

Посланикът на Германия в България Ирене Мария Планг подчерта предизвикателната среда, в която се намира Европа и каза, че днес е още по-важно да се сближим както в ЕС, така и в НАТО.

"Това е много важно геополитическо решение, затова Германия подкрепя стремежите на България да се присъедини към Шенген. Когато разговарям с германски инвеститори, те имат намерение да засилят присъствието си в България“, каза още Ирене Мария Планг.

"Тъй като говорим за сигурност, бих искала да подчертая един риск, по чиято линия трябва да предприемем действие с нашите европейски и американски приятели – а именно – дезинформацията и всичко, което тече от социалните медии“, каза още посланикът на Германия. По думите й има засилена руска пропаганда, не само в България, но и в съседните държави, на което трябва да се противодейства.

Според посланика на Австрия в България Андрея Икич-Бьом руската агресия в Украйна не може да бъде оправдана по никакъв начин. "Затова ние изразяваме нашата солидарност с народа в Украйна“, каза тя. По думите й България е важен играч в региона. "След руската атака срещу Украйна ние се обединихме, станахме по-силни, по-гъвкави, по-устойчиви. Успяхме, и благодарение на България, защото останахме обединени“, каза тя.

"Ние сме горди от нашето единство. По този начин ЕС показа, че е не само икономическа сила, а и сила, която защитава своите ценности“, смята Андрея Икич-Бьом.

"Ние трябва твърдо да бъдем на позицията, че Русия нарушава човешките права, но трябва да бъдем и реалисти. Тя продължава да разпространява дезинформацията, затова е важно да се подхождаме внимателно и България може да изиграе важна насока“, каза още тя.

България показва как една средна по големина държава може да изиграе ключова роля – не само за своите доставки, но и за тези извън нея – по отношение на енергийната политика, подчерта още Андрея Икич-Бьом.

Руската агресия срещу Украйна става все по-опасна, ежедневно, каза посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук. Според нея руската война показва, че агресорът няма ограничения в своето варварство и е готов да унищожи Украйна.

"Светът беше шокиран от взрива на стената на Каховския язовир. Все още няма доказателства какво се е случило. В Запорожието също наблюдаваме следващи терористични атаки“, каза Илашчук.

По думите й руснаците нарушават не само международното право, но и предприемат стъпки, които са срещу здравия разум.

От 2014 г. Путин манипулира руснаците относно външни проблеми в Украйна. Тази власт може да съществува само чрез война, зверства и кражби, каза още тя. По думите й геноцидът не се свежда само срещу разрушаването на мирни селища. Тя посочи, че общият брой бежанци до момента е 8,2 милиона.

Посланикът на Украйна призова за обединение срещу заплахата от войната.

Делфийският икономически форум организира в София на 27 юни 2023 г. Софийски икономически форум IV, който се провежда в София Хотел Балкан. Събитието цели създаването на широка платформа за диалог и комуникация.

Софийски икономически форум IV е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света. На сайта на Софийски икономически форум можете да видите отделните панели и всички тематични дискусии, които се провеждат по време на събитието днес, както и информация за изтъкнатите говорители от България и чужбина. Делфийски икономически форум (Delphi Economic Forum) е организация с нестопанска цел, ръководена от своите членове, ангажирана да предоставя и насърчава иновативни идеи за устойчив и конкурентен растеж на Европа и региона на Източно Средиземноморие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: