Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плевнелиев за Радев: Неговият външнополитически провал е очевиден
Автор: Екип Ruse24.bg 08:56 / 02.10.2019Коментари (32)1111
©
Северна Македония трябва да бъде член на Европейския съюз и НАТО - това заяви президент на България от 2012-та до 2017-та година Росен Плевнелиев.

Той коментира темата, след като вчера на среща, свикана от настоящия държавен глава Румен Радев и с участието на премиер Бойко Борисов, беше взето решение България да постави изисквания към Скопие, за да подкрепи членство в ЕС. Сред тях се промяна в учебниците и на паметни плочи.

Плевнелиев обаче отчете сериозен напредък в отношенията между двете страни и припомни началото на политиката за решаване на проблемите между България и Северна Македония.

"През 2012 година бях този политик и човек, който казах за първи път, че проблеми със Северна Македония има. Преди това в продължение на години Европейската комисия казваше, че няма проблем. Президентът Георги Първанов ходеше многократно в страната без да отчете проблемите. Благодарение на Европейския съюз, Европейската комисия и промяната в политиката спрямо Северна Македония ние стигнахме далеч. Кабинетът на Борисов и външният министър Екатерина Захариева постигнаха тези резултати и подписаха Договора за добросъседство. Отчетоха и успешно българско председателство на ЕС с акцент Западните Балкани", добави той пред "Фокус".

По думите му страната ни има ясна позиция и не трябва да дава "червен картон" на Северна Македония.

"Единственият, който не одобри постиженията, беше президентът Румен Радев. Неговият външнополитически провал е очевиден. Той реши да прави среща на високо ниво и да чертае червени линии. В никакъв случай не трябва и да демонстрираме фалшиво патриотарство преди изборите. България не трябва да е страната, която да удари шамар и да покаже "червен картон" на Северна Македония. Добре, че от кабинета с прагматизъм и мъдрост спасиха положението", посочи още Плевнелиев.

Според него страната ни не предприема действия за решаване на спорните въпроси със Северна Македония в продължение на 70 години.

"Всички вече се убедиха, че прогрес и резултати има. Да не забравяме как тръгнахме - от предателството на българските комунисти, които признаха част от българското население за странни македонци. Обслужваха изцяло стратегията на Тито за създаване на такава държава, за да се засили сръбското влияние в региона. След това правителството на Груевски и неговия диктаторски режим, в който ние българите бяхме фашисти и окупатори. Като президент не отидох в страната, защото имаше проблем и не исках да легитимирам антибългарския кабинет на Груевски. Гърция и Сърбия вече бяха изградили икономически и политически мрежи със Северна Македония. Сега и ние имаме напредък", обясни  Плевнелиев.

Според него за да има мир на Балканите и процес на сближаване между двата братски народа е нужна още работа и търпение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
самият факт че при всяко изявление на президента плевнелиев веднага цялота тролска клика е строена да плюе показва до каква степен ги е страх руските мурзилки от него :)
-2
 
 
Този е такава кукла,добре,че сам по себе си е един,иначе нищо добро не ни чака.Да си гледа младата булка,че виж поел още едно бебче.
Aнонимен
на 02.10.2019 г.
-2
 
 
Защо този експрезидент не спре да говори.По-лош от него като държавен глава в България не е имало.А може би така напомня на гражданите, че го има.А къде е в момента-в АОмерика или в България?
0
 
 
на България и трябват повече хора и политици като президента плевнелиев :) до тях се вижда колко са жалки и дребни червените популисти :) рундю си мислеше че като е президент автоматично го прави велик българи а то точно обратно .... видя се че не е нищо повече от една селска пръчка :)
-1
 
 
Оставете Радев, руснаците, комунистите, Бойко, Каракачанов, Славчо и т.н. и т.н. От горното разбирам - Плевнелиев предлага да подкрепим Северна Македония за членство, независимо от това, дали те ще спрат да фалшифицират историята в техните учебници и да изкривяват фактите или не. Моля коментирайте в тази насока - съгласни ли сте с подобно нещо?
Aнонимен
на 02.10.2019 г.
0
 
 
тоя плевню ми идва да го разтрия хубаво по асфалта чак да не се вижда повече.
Aнонимен
на 02.10.2019 г.
-1
 
 
малеее крадеца вика дръжте крадеца.
+2
 
 
Като е прав, прав е! На черното, бяло не мога да кажа! Радев е просто голяма говореща кукла на конци.
-1
 
 
право куме в очи :) чест му прави на президента плевнелиев че рита задника на това хасковско недоразумение :) като политик ..... кръгла нула ...... колкото е политик толкова е и генерал :) колкото е генерал толкова е и летец :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: