Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пловдивчанката, която стана евродепутат от Испания: Пълна загуба на време и незаконен е референдумът за еврото
Автор: Екип Ruse24.bg 15:37 / 26.03.2023Коментари (3)738
©
От 15 септември Ева-Мария Попчева е най-новият член на Европейския парламент от испанската центристка либерална политическа партия "Граждани“, която е член на АЛДЕ. 

Тя е родена в Пловдив през 1979 г. Учи право в университета "Алберт Лудвиг“ във Фрийбург, Германия и получава докторска степен по конституционно право в Автономния университет в Барселона. Преди да започне работа в Европейския парламент е работила като адвокат в Испания и Германия. 

Попчева е експерт по право на ЕС и преди това е ръководила отдела по законодателни въпроси в Европейския парламент. Oмъжена е и живее в Барселона. Родителите ѝ все още живеят в родния Пловдив. 

Преди дни Бюрото на Европейския парламент в България проведе медиен брифинг, засягащ темата за координацията на икономическите политики на страните от Европейския съюз (т.нар. Европейски семестър) и дезинформацията и митовете по отношение на приемането на еврото. В брифинга се включи Ева-Мария Попчева.

По повод отлагането на приемането на еврото в България и страховете на българите от повишаването на цените и финансовата нестабилност, която притеснява част от българите, евродепутатът Ева Мария Попчева коментира:

"Първото нещо, което искам да изтъкна, е нещо, за което ми се струва, че в България не се говори и това е, че България досега беше давана за пример по отношение на много ниския държавен дълг. Той е 23% от БВП, само Люксембург и Естония имат толкова нисък дълг. От друга страна, дефицитът ни винаги е бил в рамките на тези 3%, като в момента е малко по-висок 3,4% – това е съвсем леко отклонение и е нормално в следствие на пандемията и войната... Затова тук в ЕП и в държавите членки с голямо неразбиране се прие това решение на България за отлагане на членството в еврозоната. Някой път ни се представя, че ЕК или ЕЦБ, са ни казали, че не изпълняваме критериите, но това не е вярно... Трябва да има политическо желание да се влезе в еврозоната."

Евродепутатът даде пример с Испания, като обясни:

"Повишават се цените с влизането на еврото. Защо се повишават? Това, което стана в Испания, е, че с влизането на еврото търговията на фирмите с компании от други държави членки се увеличи, икономическата дейност е много по-интензивна, откриха се нови работни места и заплатите се повишиха – това е, което води до повишаване на някои цени, но това е, защото има икономически растеж и повишаване на икономическия стандарт.“

На журналистически въпрос относно мнението ѝ за това, че страните с валутен борд, които са въвели еврото, държат най-високи нива на инфлация след въвеждането, тя коментира:

"Инфлацията в ЕС в момента се дължи на два фактора – енергийните цени и цените на храната. Интересното при валутния борд е, че все едно вече сме приели еврото, защото валутният ни курс за еврото е фиксиран и няма опасност да има промени. Това, което експертите казват, е, че ще има период между 6 месеца и 1 година, в който ще има паралелно и двете валути, което се прави, за да може бавно левът да излезе и да се смени с еврото.“

На въпрос как може да бъде избегната инфлацията от закръглянето на цените нагоре, Ева-Мария Попчева отговори, че действително се наблюдават такива практики при приемането на еврото, но и че не се говори за обратната практика – за закръгляне на цените надолу, както и че държавите имат възможност за регулиране на цените при приемането на новата валута.

По отношение на въпрос за събирането на подписи за референдум за запазване на лева като валута в България, позицията на Ева-Мария Попчева бе следната:

"Това, което бих казала на хората, е да не си губят времето в събиране на подписи, защото това не е нещо, което може да се реши с референдум. Този референдум би бил против българската конституция и против договора на ЕС, защото според договора за присъединяване към ЕС, България има задължението да се присъедини и към еврото. Така че не може в последствие да искаме като държава да нарушаваме един международен договор, какъвто е договорът за присъединяването ни към ЕС.“


Още по темата: общо новини по темата: 357
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Браво на мадамата! Първо казва истината и второ, наистина си е заслужила да е евродепутат, за разлика от нашите партийни влечуги!
0
 
 
А в Полша,защо може и в Унгария,също? Бях свидетел,как,ако 1 гулден е 0.5€,а хляба е 1гулден,после беше 0.52-3€... И с всички стоки беше така!В Германия, беше същото!Обикалял съм доста из ЕС и не като търсещ препитание!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: