Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пловдивският апелативен съд отмени предсрочно освобождаване на жесток убиец
Автор: Екип Ruse24.bg 17:25 / 09.03.2021Коментари (0)509
© Ruse24.bg
Снимката е илюстративна
Пловдивският апелативен съд отмени предсрочното условно освобождаване на Р. А., който излежава в старозагорския затвор 18-годишна присъда за убийство с особено жестокост на тъща си.

Престъплението, за което Р. А. е осъден, е извършено на 25 октомври 2009 година в село Розино. След употреба на алкохол Р. А. нахлул с викове в дома на тъща си, за да й потърси сметка защо е бил изгонен от къщата й, в която преди живеел с жена си и децата им. Често той пребивал от бой жената, децата и тъщата си. За това, като го чули да вика, те избягали, но възрастната жена останала в една от стаите. Р. А. я пребил до смърт с автомобилна джанта.

С определение Старозагорският окръжен съд е уважил предложението на началника на затвора в Стара Загора Р. А. да бъде предсрочно условно освободен от изтърпяване на остатъка от около три години и девет месеца от наложено му от Окръжен съд – Пловдив през 2010 г. наказание от 18 години лишаване от свобода.

Прокуратурата е останала недоволна от определението и го атакувала като незаконосъобразно пред Апелативен съд – Пловдив. Прокуратурата смята, че от приложените доклади от затвора не може да се обоснове категоричен извод, че корекционният процес с осъдения е завършил.

Видно е, че Р. А. неотдавна – през 2018 г. е допуснал на няколко пъти нарушения на реда и дисциплината, за което са му били налагани съответните наказания, поради това прокуратурата счита, че корекционната работа спрямо него следва да продължи, за изпълнение заложените цели и задачи в плана на присъдата и с оглед постигането на целите на наказанието.

Апелативните магистрати смятат, че протестът на прокуратурата е основателен. Съдът не споделя доводите на Окръжен съд – Стара Загора, тъй като намира, че осъденият не е показал, че се е поправил и превъзпитал.

В докладите от затвора няма мотивиран отговор дали е постигнато изменение в ценностните нагласи на Р. А. според индивидуалния план на присъдата, която трябва да е взела под внимание конкретното извършено правонарушение. Анализът на данните от докладите сочи, че няма яснота за резултатите от корекционния процес при лишения от свобода, тъй като не са фокусирани първоначални регистрираните проблемни зони, сред които е зловредната употреба на алкохол.

Данните за поведението на осъдения до известна степен са негативни във връзка с грубите дисциплинарни нарушения, допуснати при извеждането на Р. А. извън контролираната среда, за да работи на външен обект, където е допуснал грубо отношение към длъжностни лица и други нарушения.

Апелативен съд – Пловдив счита, че липсва една от кумулативните предпоставки за предсрочно условно освобождаване, тъй като осъденият Р. А. не е дал всички изискуеми доказателства за своето поправяне. Определението на Апелативния съд е окончателно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: