Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
По-евтина "Гражданска" за шофьори отличници
Автор: Екип Ruse24.bg 09:26 / 19.07.2011Коментари (14)2435
© Ruse24.bg
Системата за диференцирано плащане на задължителната застраховка за шофьорите "Гражданска отговорност" няма да заработи до края на годината. Така дисциплинираните шофьори ще могат да ползват отстъпка от цената за полицата най-рано през 2012 г.

Това съобщиха представители от застрахователния бизнес и Комисията за финансов надзор (КФН).

Става въпрос за т. нар. бонус-малус система, според която стриктните шофьори плащат за "Гражданска отговорност" по-малко, а тези с нарушения - повече.

Този принцип се прилага в много държави от Европейския съюз.

У нас обаче все още не са окончателно разписани критериите, според които ще се определя диференцираната цена на задължителната полица.

В момента застрахователите, КАТ и КФН работят предимно върху системата за издаване на електронна застраховка "Гражданска отговорност", каза Данчо Данчев от Асоциацията на българските застрахователи. Той обясни още, че застрахователите още не са взели единно решение за критериите, които трябва да залегнат при въвеждане на бонус-малус системата. Според Данчев не е ясно и кога точно ще бъдат въведени диференцираните цени за "Гражданска отговорност", но това няма да стане до края на годината. От КФН също обясниха, че най-вероятно единна бонус-малус система няма да има до края на 2011 г. Причината е, че поправките в Кодекса за застраховането, които правят въвеждането на системата задължително, все още не са минали през парламента. Едва след това ще трябва да бъда разписана специална наредба. От нея ще става ясно с колко ще се оскъпява "Гражданска" при нарушения от страна на шофьорите и какви бонуси ще получават примерните водачи. Затова и не е ясно кога точно ще тръгне бонус-малус системата.

Някои застрахователи още миналата година въведоха възможност за диференцирано плащане на задължителната полица в зависимост от това дали шофьорите имат нарушения или не. Целта на промените в Кодекса за застраховането обаче е да се въведат единни критерии за всички застрахователни компании. Представители от бранша вече имат предложения какви може да са те. Според една от идеите цената на "Гражданска отговорност" ще се определя на базата на специален коефициент.

Той ще зависи от два критерия. Единият е свързан с това дали с автомобила е била причинена катастрофа или не. Вторият пък ще се определя от способностите на шофьорите и точките, които имат в талоните си. Според идеята коефициент 1 ще имат шофьорите, които не заслужават нито отстъпка, нито оскъпяване на цената на полицата. Ако цената на "Гражданска отговорност" е 200 лева, а коефициентът на шофьора е 0,9, той ще получи 10% отстъпка от цената. Ако коефициентът му обаче е 1,5 той ще плаща с 50% по-скъпо.

Междувременно стана ясно, че депутатите от ГЕРБ не одобряват промяната в Кодекса на застраховането, която предвижда "Гражданска отговорност" да се плаща само накуп. Според тях мярката ще натовари допълнително шофьорите и ще намали обхвата на застраховката. Така възможността за разсрочено плащане най-вероятно ще остане, но ще бъде ограничена до 4 месечни вноски.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ивалин Неделчев
премахни филтъра

+2
 
 
То се знае че пак ще ни прекарат нали сме Булгаристан не дай си боже нещо да се случи и тръгваш по мъките застрахователите трудно плащат да не кажа нищо пълна глупост е застраховката да е на колата тъй е и с винетките караме по разбитите пътища но си мълчим щото сме.....
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: