Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
По-евтини карти за пътуване на пенсионери
Автор: Екип Ruse24.bg 14:42 / 26.09.2022Коментари (0)400
©
По-евтини карти за пътуване на пенсионери предвиждат промени в Наредбата за компенсации и субсидии за автобусните превози и Постановление № 66 на МС от 1991 г. за определяне на намаления в автомобилния транспорт, качени за обществено обсъждане.

Предложено е по-голямо увеличение на задължителното намаление от редовната тарифа на издаваните абонаментни карти за пътуване по основните градски линии на лицата, получаващи пенсия и навършили възрастта за пенсия по чл. 68, ал. 1 - 3 от КТ, с – от 20 на сто на 30 на сто.

По този начин се цели разширяване на възможността за достъп до транспортна услуга за една от най-уязвимите и засегната от пандемията от COVID-19 и инфлационните процеси социална група, пише в мотивите към проекта.

Така ще се стимулира и използването на обществен вътрешноградски транспорт, което има екологичен ефект, а също така поддържане на по-добро равнище на транспортно обслужване, тъй като и към момента много от превозвачите извършват по-голямо намаление за пенсионери от нормативноопределеното от 20 на сто, за което не получават компенсации от държавния бюджет, съобщава Pariteni.

Военноинвалидите и военнопострадалите, които пътуват безплатно, ще имат право на абонаментна карта, включваща неограничен брой пътувания по автобусната, тролейбусната и трамвайната мрежа в общината, където живеят и по вътрешноградския транспорт, включително метрополитена, в цялата страна с изключение на допълнителните автобусни линии.

Намалението следва да бъде извършвано от превозвачите и съответно компенсирано със средства от държавния бюджет. Документът предвижда още актуализиране на максималният размер на компенсациите за превозвачите заради  намалените приходи от по-евтините карти за ученици, студенти и пенсионери. 

Двойното увеличение на максимално допустимите стойности за компенсиране, определени в Наредбата е крайно наложително и неотложно, предвид факта, че действащите към момента стойности не отговарят на реално необходимите средства за компенсиране на превозвачите на извършваните от тях задължителни намаления за двете горепосочени категории правоимащи пътници, се посочва в мотивите към проекта.

И се допълва, че те не са променяни от 2008 г. и не съответстват на реалната икономическа обстановка и силно нарасналите разходи при предоставянето на транспортни услуги, с оглед драстично увеличените цени на горивата, ел. енергията, разходите за персонал, последствията от пандемията от COVID 19 и др.

Още по темата: общо новини по темата: 189
23.11.2023 »
10.11.2023 »
12.07.2023 »
24.05.2023 »
27.04.2023 »
18.04.2023 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: