Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
По френски модел вече ще се развеждаме бързо при нотариус
Автор: Екип Ruse24.bg 11:21 / 03.01.2020Коментари (0)641
©
Бързите разводи по френски образец ще станат възможни, ако депутатите постигнат консенсус за поправки в Семейния кодекс и ГПК, с която разтрогването на брака по взаимно съгласие да се случва и при нотариус.

"Започнахме консултации и се надявам да стигнем до извода, че подобна реформа ще бъде от полза за хората и ще облекчи работата на съдилищата“, заяви пред "Труд“ юристът Филип Попов (БСП), който е член на правната комисия в парламента.

Разводите пред нотариус вече са практика в редица държави от Европейския съюз, а водеща страна в инициативата е Франция. Там промените са в сила от 2017 година като част от реформата "Правосъдие 21 век“.

Френският опит сочи, че разводите по взаимно съгласие пред нотариус могат да се случват в рамките на максимум 40 дни. При производството участват и адвокати, а ако семейството има непълнолетни деца, се взема становище и на социалните служби. Разводът става факт в момента, в който документите са разписани при нотариус. В момента у нас дори и със споразумение, съпрузи, които искат да разтрогнат брака си, трябва да се явят в насроченото открито съдебно заседание и да заявят в съдебна зала, че желаят да се разведат. В противен случай, при отсъствие на един от съпрузите без уважителна причина, производството се прекратява. Разводът пред нотариус ще става подобно на изповядването на сделка, като с едно ходене в кантората ще се парафира споразумението между съпрузите. И в момента то включва родителските права, местоживеенето на децата, имотните отношения, ползването на семейно жилище и издръжка на съпруг при необходимост, както и промяната във фамилното име. 

 

В Латвия, по подобие на Франция, бракът може да бъде прекратен пред нотариус с общо искане, подписано от двамата съпрузи. Законовата уредба е разписала ясно и отговорността на родителите към ненавършилите пълнолетие деца. Съпрузите прилагат писмено споразумение за издръжката на децата, режимът на свиждания и подробно описани родителските права.

Подобно бързо производство е прието и в Испания, където молба от единия от съпрузите може да е потвърдена със съгласие на другия. Пред нотариус се представя споразумението за ползването на семейното жилище, подялбата на общото имущество, банкова сметка за евентуална издръжка на съпруг и т.н.

Любопитната подробност е, че понятието за разводи по взаимно съгласие е още от времето на Френската революция, но по време на мандата на президента на Франция Валери Жискар д`Естен (1974-1981) стават факт в законодателството. Така се въвежда системата за бързото разтрогване на брака, заедно с падането на възрастта на пълнолетие от 21 на 18 години, използването на контрацептиви и прекъсването на бремеността. Валери Жискар д`Естен е сочен за един от идеолозите на създаването на Европейска конституция.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: