Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
По-скъп газ, цените на парното, топлата вода и тока не се променят
Автор: Екип Ruse24.bg 16:44 / 01.02.2021Коментари (3)463
©
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец февруари 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Ценовото решение на Комисията е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт" и условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В приетото от  Комисията решение е отчетена предложената на 1.02.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за м. януари 2021 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период, осреднените цени към 31.01.2021 г. на алтернативните на природния газ, горива: мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%.  В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и допълнителни количества природен газ по програмата за освобождаване на природен газ след проведения търг на 11.01.2021 г., по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

С решението КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 февруари  2021 г. в размер на 30,39 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния м. януари 2021 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26,93 лв./MWh. 

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

Увеличената цена на природния газ за м. февруари е в резултат на нарасналите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари. За периода 1.12.2020-27.01.2021 г. те са се увеличили с 45% в резултат на високото търсене, както беше заявено на откритото заседание на 27.01.2021 г. от изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов. Той изтъкна, че цените за българските потребители ще бъдат с 15-20 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от газовото хранилище в Чирен, количества по договора за доставки с ООО "Газпром экспорт" и по договора за доставка на азерски газ.   

В утвърдената цена на природния газ от 30,39 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Въз основа на предоставените данни и документи към заявлението и след проверка на направените изчисления, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се прилага от първо число на месеца, съгласно чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с дружествата.

 При определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ са отчетени общото количество природен газ за доставка през месец февруари 2021 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори за доставка на природен газ.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ от 1.02.2021 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А тия пионери/БУНАЦИ/,който сме на метан?Да ръкопляскаме ли?
0
 
 
ОНИЯ ОТ БАНКЯ ПО ЦЯЛ ДЕН СЕ БИЕ ПО ГЪРДИТЕ ,ЧЕ ЕЕЕЕЕЕЕ РАЗПРЕДИЛИТЕЛЕН ЦЕНТЪР И ПРЕКАРВА ГъЗЗЗ ПО ЦЯЛА ЕВРОПА И НАКРАЯ ПАК НИЕ ЯДЕМ ДЪРВОТО ..... НАРОДА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ....ИЗКАМ ДА ПИТАМ НА КАКВО ОСНОВАНИЕЕЕЕЕ СЕ ВДИГА ГАЗТА ..... ДОЛАРА ,,,БЕТОН,,,,ПЕТРОЛА ,,БЕТОН,,,, ЕВРОТО БЕТОН,,,,,
0
 
 
Боко къде евтината азербайджанската газ.Къде е американската газ.Нали обеща евтина газ.Пак лъжи.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: