Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Почина известен роден журналист
Автор: Екип Ruse24.bg 16:07 / 21.11.2020Коментари (0)772
©
Почина Климент Величков - един от най-известните спортни журналисти навремето в България, който заминава за Чикаго с настъпването на новото хилядолетие, за да продължи журналистическия си път - отново насочен изцяло към България. 

В последните години легендарният журналист се завърна в България. Починал е на 20 ноември, на 84 години. Поклонението пред него ще бъде в Ахелой, съобщиха приятели от "неговия" чикагски вестник "България сега".

Климент Величков е роден на 12 юни 1936 г. Посвещава целия си живот на журналистиката. 

Първият му допир с печатарското мастило е в полиграфическия техникум. След Спортната Академия и дипломата по българска филология, започва дългото му журналистическо пътешествие.

Най-славните му години са като първи зам. главен редактор на ежеседмичника “Старт" (600-хиляден тираж). По-късно продължава славната традиция на "Старт" и в Чикаго. Преди това е зам. главен редактор и на вестник “Спорт".

Бил е на 7 олимпийски игри като официален представител на българската преса, осем пъти е отразявал тенис турнира от "Големия шлем" "Уимбълдън", присъствал е на множество световни първенства по вдигане тежести, волейбол, гимнастика, гребане и др. Но това, с което особено се гордее, е участието му на две световни първенства за журналисти по тенис, нищо че се е състезавал по хвърляне на копие за юноши.

Даже е почетен гражданин на Обърн, близо до Сиатъл. Лично кметът му го връчва като представител за България в "Игрите на добра воля" през 1990 г. Успял е да напише и над 500 журналистически материали, книги и сценарии на спортна тематика докато непрекъснато е пътувал. По негов сценарий има и документални филми.

Главен и първи редактор на вестник "България" в Чикаго през 2001 г., от 2002-а той оглавява седмичника "България 21 век" , както и спортното издание "Старт БГ", които имат над 300 издадени броя. Успява да подпомага и издания на колеги, какъвто е случаят с основания в град Финикс, Аризона, "Български Хоризонт". Последно е зам. главен редактор на вестник "България СЕГА".

"Беше великолепен спортен журналист, беше сладкодумен разказвач на спортни истории, беше щедър приятел и учител на всеки млад колега, беше верен на професията до последния си земен ден. Сбогом, приятелю!" Това написаха в социалните мрежи от Българската асоциация на спортните журналисти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: