Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Почина дългогодишен преподавател в Софийския университет
Автор: Екип Ruse24.bg 13:17 / 12.04.2023Коментари (0)319
©
Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщи, че на 10 април е починал доц. д-р на философските науки Владимир Димитров Теохаров - дългогодишен преподавател в специалността "Философия" на Философския факултет на СУ.

Поклонението ще се състои на 13 април от 14:00 ч. в църквата "Св. Седмочисленици".

Основният академичен интерес на доц. Владимир Теохаров беше насочен към философията на религията и благодарение на него в специалността "Философия" бяха въведени дисциплините "Философия на религията" и "История на религията". Специален изследователски интерес той имаше към Сьорен Киркегор и Фридрих Ницше, отбелязват от СУ.

Владимир Теохаров е роден на 23 април 1961 г. в Асеновград. През 1986 г. завършва специалността "Философия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" с дипломна работа на тема "Диалектика и език". От 1986 г. е докторант и хоноруван асистент в Софийския университет, а от 1988 г. -  редовен асистент в катедрата "Философия".

Специализирал е в Университета на Саарланд, Саарбрюкен, Германия (1995, 1996, 2001 и 2002 г.), също в Института за науките за човека, Виена (1999 г.), и в университета на Хановер (2008-2009 г.). Членувал е в Българското Кантово общество и е бил негов секретар, също в Ницшевото общество, Германия, и в Българското философско общество.

Освен в Софийския университет, доц. Владимир Димитров Теохаров е преподавал в Нов български университет, в Института за немски хуманитарни и социални науки Германикум, София, и в Евангелското висше училище в Дармщат, Германия.

В неговата преподавателска биография има множество лекционни курсове: "Философия на религията", "История на религията", "Философия на историята", "Евангелската теология на Новото време и съвременността", "Протестантизъм", "Сьорен Киркегор като философ и религиозен мислител" (за специалност "Скандинавистика"), "Екзистенция и трансценденция в съвременната философия", "Световните религии в глобалната политика", "Протестантска антропология" и др.

Сред публикациите му са монографиите: "Експерименталната метафизика на Фридрих Ницше" (2006), "Метафизика и психология" (2008), "Ницше, Хайдегер и християнската метафизика" (2017) и "Метафизика и психология на духовните възрасти" (2018).

Значителен е приносът му в превеждането на философски текстове от немскоезични автори. Сред тях са Мартин Бубер, Ернст Касирер, Роман Ингарден, Имануел Кант, Йохан Готлиб Фихте.

Съставител и преводач е на няколко антологии: "Философия на религията и евангелска теология - 1 и 2 част" (2006, 2006); "Преображенията на Юдео-Протестантската вина" (2018); "Идеята за Реинкарнацията на Изток и на Запад" (2019); "Преображенията на православната вина" (2022).

"Благородната, духовна и деликатна натура на доц. Владимир Теохаров, неговото внимателно, вежливо и добросърдечно отношение към всеки един от академичната общност, оставят светли спомени в сърцето на всеки, който имаше щастието да бъде негов колега или студент. Поклон пред паметта му!", се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: