Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Под звуците на националния химн знамето на България се развя над крепостта Царевец
Автор: Екип Ruse24.bg 11:27 / 22.09.2023Коментари (0)475
Под звуците на националния химн знамето на България се развя над крепостта Царевец, предаде кореспондент на “Фокус". В небето полетяха 115 балона в цветовете на националния трикольор.

Почетният караул прие вицепрезидентът Илияна Йотова.

Последваха официални слова. Пръв всички българи поздрави кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, който пожела на водачите на нацията да работят и да се борят за националните каузи с приемственост, традиции и вяра, както са го правили нашите предци. На българите пожела здраве и да правят добро, за града си, общината си и за цяла България.

“България празнува своята Независимост. Хора от близо и далеч пристигат във Велико Търново - историческата и духовна столица на България. Посрещаме ви скъпи гости с отворени сърца и гостоприемство. Днес българският трикольор, издигнат от Царевец, се развява над цяла България. Днес на този празник, когато обичайно се прави равносметка на постигнатото, бих искал да ви върна към това, което възвеличава България. В един глас от Царевец нашите предци казват Независима България не е нова държава, Независима България е тази славна държава, създадена от Аспарух и Кубрат. Днешният празник е живото доказателство за величието на нашите предци", каза още Панов.

Слово произнесе и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова. Тя припомни, че преди 115 години България провъзгласява своята Независимост като европейска държава, именно от Велико Търново, с което показваме на Великите сили, че сме способен народ, който може сам да твори своето дело.

“Днес, тук, пред величествения Царевец ние отново осмисляме българската Независимост. Не бива да забравяме, че като народ и държава ще бъдем винаги силни, ако сме обидени. Нека помним и имаме съзнанието, че България няма как да е независима, ако е разединена. Честит празник!", каза още Кирова.

“Нека си спомним какво са ни учили нашите учители. Независимостта е в основата на създаването на българската държава. Днес е времето, точно на тази сцена и трибуна, да припомним, че България е единствената страна в Европа, която пази своето име от своето създаване. В това се корени гордостта, която всеки един от нас изпитва, където и да отиде, когато каже, че е българин", пък каза от трибуната вицепрезидент Йотова.

Последва благослов, отслужен от великотърновския митрополит Григорий. Веднага след това официалните гости се отправят към Пирамидата на Независимостта, където ще поставят венци и цветя, а след това тръгват към центъра на Велико Търново, където програмата продължава с концерти.

Луиза Транчева


Още по темата: общо новини по темата: 28
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: