Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Подуправителят на НЗОК: България е на трето място в Европа по достъп до болнична помощ
Автор: Екип Ruse24.bg 17:30 / 27.04.2015Коментари (0)325
© Ruse24.bg
Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров проведе днес работна среща с директорите на лечебните заведения от болничната помощ от Варненска област. Домакин на срещата бе здравната каса във Варна, а поводът - правилата за заплащане на болничната помощ през тази година.

Неконтролируем ръст на хоспитализациите отчете подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Той припомни, че само през миналата година болниците в България са отчели 2 млн. хоспитализирани пациенти, което е довело до 10 процента ръст в средствата за болнично лечение. България е на трето място по лесен достъп до болнична помощ в Европа, а в класацията доста назад са развити европейски държави, където има листи на чакащите.

"Нека не се притесняват онкоболните, родилките и спешните случаи. Ако болниците приемат приоритетно тези пациенти, проблеми няма да има. Никога по никакъв повод в България не е връщана родилка, без значение дали е била здравноосигурена или неосигурена, заяви категорично подуправителят на НЗОК, с което опроверга непремерени изказвания, които целят да предизвикат истерия в обществото. Има заболявания, които търпят отлагане, и пациентите с такива заболявания може да попадат в списъка с чакащи.

Утре на Надзорния съвет на НЗОК оперативното ръководство на здравната каса ще поиска да бъдат извадени от резерва на касата 30 млн. лева за компенсиране на бюджетите на университетските болници, тези със спешни отделения и университетски болници със спешни центрове. Техните бюджети ще бъдат увеличени с 2-3 процента. Обмисля се от бюджетите на лечебните заведения за болнична помощ да бъдат извадени плащанията за хемодиализа и за интензивни грижи с апаратна вентилация.

Директорите на варненските болници поискаха от подуправителя на НЗОК да им бъде позволено да преразпределят определените бюджети в рамките на тримесечието. По предложение на д-р Димитър Петров предложенията на болничните мениджъри ще бъдат обсъдени.

В края на работната среща стана ясно, че за първи път от години НЗОК е платила изцяло дейността за миналата година и първото тримесечие на тази година заедно с надлимитната дейност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: