Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Полицаи атакуваха 35 адреса, разбиха иманярската мафия
Автор: Екип Ruse24.bg 10:44 / 29.09.2010Коментари (0)686
© Ruse24.bg
МВР удари вчера иманярската мафия. Точно в 7 часа сутринта антимафиоти от ГДБОП и полицаи от 8 областни дирекции атакуваха 35 адреса в Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Русе и Разград. Била разбита една от най-мощните иманярски групи у нас. Бандитите изкупували антики от цяла България и организирали нелегалното им изнасяне зад граница. Въпреки че за организатор е посочен 41-годишен бургазлия, разследващи обявиха, че бандата е била от т.нар. клетъчен тип, което означава, че има много равнопоставени членове, които са пръснати както в цялата страна, така и в чужбина.

"Един е бил специалист в търговията в монети, друг е разбирал от оръжия. Имаме данни, че са си въртели взаимно номера и са се лъгали, но в същото време са си правили и услуги при намирането на клиенти и организирането на каналите за износ", коментира участник в разследването. Според него групата е действала доста конспиративно и не са използвали мобилни телефони, когато са били на разкопки, а са разговаряли само по радиостанции. При обиските в иманярите са били намерени над 3200 римски монети и около 80 старинни оръжия, както и части от гранатомет. Сред задържаните при вчерашната акция е бил и председателят на търновския клуб "Традиция" Върбан Минев. Той бил изведен с белезници от къщата си в село Поликраище. При обиска в жилището били намерени и иззети голям брой пушки, саби, мечове и др. Освен 65-годишния мъж в Поликраище полицаите са отвели със себе си още четирима души. Единият от тях - Константин Константинов, е автомонтьор и според очевидци от дома му също бил изнесен чувал със стари пушкала. Вторият задържан е Светослав Симеонов, който се води безработен. В дома на Светослав имало още дама души, които също са задържани. По време на акцията са били проверени общо 11 адреса във Велико Търново, Горна Оряховица и Поликраище. Вчера от полицията в Търново не уточниха дали петимата не са били арестувани в момент на покупко-продажба на стари оръжия с културно-историческа стойност. Съобщиха само, че част от арестуваните ще бъдат отведени в София.

Източници от разследването обявиха, че групата е наблюдавана през последните 3 месеца като в полезрението на криминалистите са попадали 120 адреса. Предполага се, че голяма част от монетите са били подготвени за продажба по интернет. Освен различните огнестрелни оръжия при обиските са били открити 34 саби и ятагани, както и 64 старинни ножове. На част от адресите полицаите попаднали на голямо количество статуетки, апликации, фибули, глинени лампи, пръстени и икони.Според разследващите само от монетите печалбата за бандата е била шестцифрена. Анализите на антимафиотите показват, че само един от босовете от иманярската мафия, срещу когото в момента се водят дела в САЩ, е продал през електронния сайт ибей монети за 3,5 милиона долара.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: