Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Полицията предприема превантивни мерки преди студентския празник
Автор: Екип Ruse24.bg 09:09 / 02.12.2011Коментари (2)597
© Ruse24.bg
На 2 и 3 декември съвместно с екипи от НАП, Агенция "Митници" и Инспекцията по труда започват проверки на местата, където студентите ще празнуват 8-ми декември. Преди и по време на празника е предвидено засилено полицейско присъствие в районите на заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази

В дните преди студентския празник полицията е планирала конкретни мерки за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата.

На 2 и 3 декември ще се проведе специализирана операция с участие на служители от ГДКП, ГДОП и ГДПБЗН и със съдействието на Агенция "Митници", НАП, Инспекцията по труда и др. за проверка на местата, където студентите ще празнуват /питейни заведения, курортни комплекси и др./.

Предвидено е в градовете с висши учебни заведения със съдействието на медиите да бъде засилено вниманието на студентите и организаторите на празничните прояви за предотвратяване на нарушения на обществения ред и спазване на правилата за безопасността на движението. В областните дирекции на МВР ще бъдат предоставени телефони за връзка с гражданите за своевременно подаване на сигнали за възникнали инциденти и за предотвратяване на евентуални нарушения на реда.

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, в които ще празнуват студенти. Провеждат се предварителни срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана с цел повишаване на бдителността и стриктно спазване на пропускателния режим.

Предстоят проверки за предотвратяване на продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без сертификат за качество.

"Пътна полиция" създава необходимата организация за контрол по безопасността на движението. Има готовност, при необходимост, своевременно да се въведе временна организация на движението.След уточняване на заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, в които ще празнуват студенти, ще бъдат изготвят графици за засилено полицейско присъствие и контрол по безопасността на движението за периода 7-11 декември. Пътните полицаи строго ще следят за превишена скорост, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, техническата изправност на автомобилите. Контролът ще се осъществява основно по пътищата към местата за празнуване и в близост до тях. Съвместно с представители на общините се уточняват мерките по организиране на движението и паркирането в районите, където се очаква да пристигнат много автомобили на празнуващи. Със съдействието на управителите на заведенията и ръководителите на охранителните звена ще се договорят превантивни мерки, намеса и бързо уведомяване на полицията в случаи на опити за шофиране от явно пияни водачи.

"Пътна полиция" отново призовава шофьорите да не сядат зад волана след употреба на алкохол, без свидетелство за правоуправление или ако автомобилът е неизправен.

От "Пътна полиция" отново припомнят практическите препоръки за предотвратяване на инциденти по време на Студентския празник.

В дните около Студентския празник нарастват опасностите от тежки пътни инциденти по вина и с участие на водачи на автомобили, превозващи студентски компании. Основните рискови фактори са превишена скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи.

Отговорността за недопускане на инциденти е основно на водачите, но в голяма степен и на спътниците им - колегите и приятелите от компанията.

Приложените препоръки са формулирани на базата на анализ на грешките на водачите и спътниците им, довели до тежки пътни злополуки през изминали години:

* Силните празнични емоции са лош съветник и водят до "приспиване" на предпазливостта. Еуфорията в автомобила води до безкритичност и опасна агресивност.
* Ако празнувате града, в който живеете и учите, по-добре не шофирайте. Така ще избегнете притеснения и евентуални рискове.
* Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние /друг град, курорт, хижа/, преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен, тъй като са възможни зимни изненади - снеговалеж, поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен - със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Носете в багажника и вериги за сняг. По-добре е да планирате пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.
* Ако спътниците ви започнат да се черпят още по време на пътуването, не се изкушавайте дори и да "близнете" алкохол. Не изчислявайте какво би отчел дрегерът, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа.
* Шумните разговори и високите децибели на музиката в купето отклоняват вниманието на шофьора. Помолете приятелите си да се съобразяват с това.
* По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Не поверявайте волана на неопитен шофьор, с малък стаж и не е управлявал колата, с която ще пътувате.
* След празничната нощ не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от последното питие. Не омаловажавайте въздействието на т.нар. "махмурлук", защото тъкмо в такова състояние може да стане фатална грешка.
* Най-добре е още вечерта да определите кой ще шофира по пътя обратно. Той не трябва да злоупотребява с алкохол в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден.
* Ако няма кой да шофира, защото всички са пили, не потегляйте на път.
* Ако шофьор ви управлява рисково, не се притеснявайте да му направите забележка. Той застрашава директно и вашия живот.
* Ако сте уморени, недоспали и с понижен тонус, макар и трезви, по-добре отложете шофирането, за да се освежите напълно. Ако все пак решите да потеглите, карайте с по-ниска скорост, на по-голяма дистанция и не изпреварвайте рисково. Спрете за почивка край пътя. Дори само няколко минути сън ще ви се отразят ободряващо.


Още по темата: общо новини по темата: 5
23.11.2023 »
08.12.2020 »
30.11.2020 »
08.12.2011 »
13.11.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.12.2011 г.
0
 
 
"Полицията предприема превантивни мерки преди студентския празник" - ще раздават презервативи ли???
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: