Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Политолог коментира ситуацията в България след изборите
Автор: Диана Бикова 09:06 / 06.10.2022Коментари (0)426
©
Няма изненада в резултатите от изборите на 2 октомври, нито в отношението на обществото към вота. Резултатите не са изненадващи, защото в рамките на тези няколко избора през последната малко повече от година и половина, се очерта тенденцията да се засили партията, която беше в опозиция и една от партиите да получи сериозен отлив от подкрепа с оглед последната й роля в изпълнителната власт. Това каза в интервю за Plovdiv24.bg политологът доц. д-р Даниела Пастармаджиева, преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски".

Негативната предизборна кампания не е нещо необичайно, използва се като способ за достигане до своите избиратели като основна платформа. "Проблемът с негативната кампания у нас е, че партиите, които водят негативна кампания, ще трябва да седнат в един момент на една маса с онази партия, срещу която са говорили.

Ако коментираме негативна кампания в контекста на мажоритарна демокрация като Великобритания, тогава негативната кампания не би била проблем, защото една от двете водещи политически партии ще получи мнозинство в парламента и ще състави самостоятелно правителство" - разясни доц. Пастармаджиева. Според нея, политическата криза у нас произтича именно от негативната кампания, а някои от партиите сами са си поставили капан, използвайки този метод.

Индексът за демократичност на британското списание "Икономист" дава доста висока оценка на изборния процес в България като процедури и като система. Другият компонент, който изследват, е политическата култура и там имаме доста ниска оценка, което е обичайно за общества, които са преминали от тоталитарна форма на управление към демократична.

"Нашата избирателна система произвежда фрагментирани парламенти, с много партии. Пред политическите лидери стои предизвикателството да влязат в диалог помежду си и да вземат заедно решенията чрез отстъпки и взаимно съгласие. Политическата класа обаче предпочита концентрация на власт" - каза политологът.

Доц. Пастармаджиева коментира възможността за съставяне на правителство в сегашната ситуация. "Първата идея за коалиция, е между ГЕРБ, ПП и ДБ, защото са партии, които споделят сходни ценности. Видяхме, че тонът на пресконференциите след изборите е променен и диалогичен. Дали това ще се трансформира в готовност от другата страна да направят компромис, не можем да предвидим. Коментира се и въпросът за правителство на малцинството, а "Български възход" заявиха, че биха участвали в управлението" - обясни тя.

Политологът не се ангажира с категоричен отговор дали ще се състави коалиционно правителство, защото партиите трябва да преценят какви загуби ще понесат пред избирателите си. В интервюто се разисква и въпросът за мястото на всяка партия в политическия спектър в страната. 

Цялото интервю с доц. д-р Даниела Пастармаджиева гледайте в прикаченото видео!


Още по темата: общо новини по темата: 652
22.02.2023 »
26.01.2023 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
26.12.2022 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: