Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Половината снимки за нарушения по пътищата няма да стават за нищо
Автор: Екип Ruse24.bg 08:57 / 25.10.2010Коментари (0)564
© Ruse24.bg
Половината от снимките на КАТ, на които се вижда как шофьори летят с превишена скорост, ще отидат в коша. Докато Пътна полиция успее да издири хилядите нарушители, щракнати от 15-те стационарни радара в страната, давностният срок за заплащане на глобата от една година изтича. Това съобщиха юристи, работещи в системата на МВР.

Причината за неплащането на актовете е изключително тромавият Закон за административните нарушения и наказания, който не е променян от 40 години. Сега, за да бъде санкциониран даден водач, трябва да му се изпрати призовка, той да се яви доброволно в КАТ и да потвърди, че е карал колата, заснета от камерата. Ако обжалва с мотива, че друг е шофирал, властите започват да издирват истинския нарушител, а през това време 12-те месеца давност отдавна са изтекли.

За да се промени тази порочна практика, лично премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се изготви експертна група, която да изготви предложения за промени в Закона за административните нарушения и наказания и Закона за движение по пътищата.

"Смятаме, че щом лично премиерът се е ангажирал, това, за което настояваме от години, най-сетне ще стане - бюрократичната процедура ще бъде премахната", коментираха от Пътна полиция.

Очаква се ситуацията да се промени коренно от Нова година. Тогава трябва да заработи специален център в МВР, в който наказателното постановление ще се разпечатва 30 минути след засичането на нарушението. Санкцията ще се праща по пощата на водача, който ще си я плаща по банков път, без да се разказва до КАТ.

След като това се случи, от Пътна полиция готвят нова неприятна изненада за системните нарушители. 15-те радара с камери, които снимат по най-натоварените пътища, ща бъдат пренастроени и ще хващат и най-малките отклонения от скоростта. Първоначално устройствата хващаха водачи, които превишават скоростта с над 34 км в час. От няколко месеца всичките 15 радара засичат единствено най-грубите водачи, каращи с 50 км над ограничението. На места дори уредите временно са спрени, защото от КАТ не могат да обработят всички нарушения.

От Нова година обаче, когато промените в закона станат факт, радарите ще снимат, всеки, натиснал педала с повече от 13 км в час.

"При сегашното положение на камерите в края на годината ще имаме към 220 - 250 хил. нарушения. Очакваме в края на следващата година да имаме 3 милиона. Сметнете какви суми ще влязат в бюджета", коментираха експерти от КАТ.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: