Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Полякиня "подари" 3-годишното си дете на цигани от "Максуда"
Автор: Екип Ruse24.bg 17:29 / 30.01.2018Коментари (2)1796
© Ruse24.bg
30-годишна жена от Полша е дала детето си на българско семейство, установили съвместно полицията и социалните работници в полския град Бенджин. От Градския център за социална подпомагане обясниха пред "Монитор", че в момента върви разследване в градчето Шевеж, където са били регистрирани майката и нейният син.

По признанията на самата майка 3-годишното момченце се намира някъде във Варна. Въпреки отсъствието му всеки месец жената се разписвала във ведомост за социални помощи за отглеждане на детето.

Случаят се разчул, когато служители на Градския център за социално подпомагане в гр. Бенджин се обезпокоили от изчезването на 3-годишно момченце и неговата майка, които ползвали услугите на центъра. 

"Чиста случайност е, че се обадиха в училището, в което учи другото, по-голямо дете на семейството, и казаха че не могат да осъществят никакъв контакт с майката. По стандартната процедура наши служители отидоха да проверят сигнала на място на адрес. Намериха само бабата заедно с по-голямото дете и тя съобщи, че дъщеря й е напуснала дома с по-малкото момченце." - разказа пред монитор ръководителката на социалната служба в Шевеж Мария Вилон.

Социалните служби информирали полицията в Бенджин и споделили със служители на реда свои притеснения за изчезването. Освен от местните инспектори случаят бил поет и от криминалисти от Отдела за борба с трафик на хора към Областната комендатура на полицията в Катовице.

Започнало издирването на майката и детето и в един от хотелите в Бенджинската околия полицаи открили майката. Оказало се, че жената има и второ дете на 9 години, което било дадено за отглеждане на роднини. Първоначално 30-годишната жена не искала да говори за това къде е малкият й син, не казвала нито мястото, нито хората при които се намирало детето. В крайна сметка признала само, че е в България, някъде във Варна.

Властите предприели международно издирване като събрали предварителна информация за местата, където би могло да е заведено детето. С участието на офицери от Бюрото за международно сътрудничество на Главната комендатура на полицията в Полша полицаите от Катовице се свързали с българските правоохранителни органи и предали събраните данни по казуса. По линия на международното сътрудничество българските полицаи проверили предадените адреси. През нощта в събота срещу неделя полицаи открили детето в къща в циганската махала "Максуда" във Варна при възрастна циганка.

"В неделя следобед детето е поставено под полицейска закрила и тъй като е почивен ден е било заведено в дом за медико-социални грижи, а след като получихме информация и обсъдихме случая от днес момченцето е настанено в приемно семейство до решаване на въпроса му." - коментира пред "Монитор" Ана Конукова, началник на отдела за закрила на детето във Варна.

Полските власти установили, че полячето е откарано в България в началото на ноември. От тогава досега майка му получавала детски помощи в родината си. Срещу 30-годишната полякиня е повдигнато обвинение за поставяне в опасност на живота на собственото си дете, за което по полските закони я чакат до 5 години затвор. Според полицейски служители е възможно детето да е използвано от криминални среди като гарант, за да може да бъде поставена майка му под контрол. Полицията познавала подобни казуси, в в проституция са въвлечени местни или чуждестранни гражданки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Първо на Цигани,после на Българско семейство...Утре да не се окаже,че са го дали на Германци? Това да не са ти 2 лв ,че да ги дадеш еи така,аре моля ти се.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: