Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Посланикът на Русия: В България изкуствено се нагнетява антируска риторика
Автор: Екип Ruse24.bg 11:27 / 04.11.2020Коментари (0)778
©
"Това, което наричате “дипломатическо напрежение", не може да окаже сериозно влияние върху целия спектър на многостранното ни сътрудничество. Това са по-скоро епизодични, неприятелски нападки, чийто инициатор и бенефициент, убеден съм, далеч не е България. Тази година е по-коректно да се говори за негативни последици от пандемията COVID-19, които са наистина чувствителни и засягат почти всички страни по света.

Сложната епидемиологична обстановка е внесла изменения и в практиката на междудържавното общуване. Наложи се да бъдат отсрочени голям брой мероприятия, форуми и посещения. Това обаче не означава, че постъпателното развитие на руско-българския диалог, включително на високо и най-високо равнище, е напълно спряно". Това заяви руският посланик в България Анатолий Макаров пред Стоян Илков от "24 часа". 

Според него  в България изкуствено се нагнетява антируска риторика. За 1 г. имаме 5 негативни епизода. 

"На 8 януари в Истанбул се състоя срещата между президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов, през февруари и март нашият президент проведе телефонни преговори с българския държавен глава Румен Радев, както и с премиера Бойко Борисов. През април двустранния и международния дневен ред обсъдиха по телефона министрите на външните работи Сергей Лавров и Екатерина Захариева.

Преди два месеца заместник министър-председателят и министър на туризма на България Марияна Николова посети Москва, където взе участие в туристическия форум. На 3 март отбелязахме 142-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. В празничните чествания в чест на загиналите герои на Руско-турската война (1877-1878) на връх Шипка участва председателят на Групата за сътрудничество с Народното събрание в Съвета на Федерацията Василий Иконников.

На следващия ден той проведе среща с ръководството и членове на Групата за приятелство “България-Русия" в Народното събрание. За съжаление, епидемията доста силно се е отразила върху икономическите отношения между Русия и България. Показателите на двустранния стокообмен демонстрират отрицателна динамика – минус 17% през януари-юни спрямо съответния период на 2019 г. Въпреки обективните трудности обаче сме настроени да продължим работата заедно с нашите български партньори с цел максимално да използваме търговския ни потенциал", коментира Макаров. 

"Руските туристи винаги много топло се отнасят към България. В периода 2016-2018 г. те бяха над половин милион всяка година, а Русия беше сред лидерите по този показател. Да не забравяме и за хилядите мои сънародници, които са собственици на имоти по Българското Черноморие. По разбираеми причини тази година е провалена за туристическата индустрия. България е суверенна държава и самостоятелно решава въпросите, свързани с осигуряване на собствената си безопасност. Какви коментари мога да давам тук? Убеден съм обаче, че високото качество и технологичното ниво на руския военно-промишлен комплекс никой няма да оспорва. Както знаете, редица държави - членки на НАТО, имат в арсенала си както американско, така и руско въоръжение. Това е въпрос на свободния избор на всяка една държава", казва още руският посланик.

"Посещението на държавен глава винаги е кулминационно събитие в двустранните отношения, което подчертава високото ниво на междудържавен диалог. То като правило съвпада с важно политическо мероприятие, предполагащо присъствие на първите лица. Сега на дневен ред е ответната визита на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в София по покана на г-жа Захариева.

Имаме предвид, че пристигането в България на главата на МВнР на Русия ще се състои след нормализиране на санитарно-епидемиологичната обстановка. Убеден съм, че личната среща на външните министри ще им позволи подробно да обсъдят актуалните въпроси на двустранните ни отношения и ще придаде допълнителен импулс на по-нататъшното ни сътрудничество", заяви Макаров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Издирват Пепи Еврото
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: