Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Последният изригнал в България вулкан привлича хора от близо и далеч
Автор: Екип Ruse24.bg 09:59 / 29.03.2023Коментари (0)594
©
Последният вулкан на територията на съвременна България е изригнал преди около 1 милион години. Днес това, което е останало от неговия конус, е възвишението Кожух, разположено в Санданско-Петричката котловина. То се издига над коритото на река Струма. Масивът е с дължина от около 2 километра и ширина 1.2 километра. 

Понякога то е наричано "планина", но, според критериите на геоморфологията, това е неправилно. Освен това често се бърка с планината Кожух (или Кожуф), която се намира на границата между Гърция и Северна Македония. 

Името на възвишението идва от факта, че прилича на наметнат кожух. Едноименният връх е най-високата му точка и се намира на 281.2 метра надморска височина. 

Възвишението е прорязано от север на юг от река Струма, като край коритото ѝ има извори на топла минерална вода. Източно от реката се намира възвишението Пчелина, което също е остатък от изгасналия вулкан. 

При първото експлозивно изригване на вулкана се образувал много широк, нисък конус (вероятно заради запушения кратер), в резултат на което се е оформил т.нар. "паразитен" вулкан, пише Travelnews.bg.

Река Струма прорязва неговата централна част и го е разделила на днешните две възвишения. Геолозите смятат, че Кожух е напълно угаснал и няма вероятност да изригне отново. 

Забележителностите на Кожух

През 1962 г. част от местността Кожух е обявена за природна забележителност. На територията му се срещат редките растителни видове многоцветен парвотризетум (Parvotrisetum myrianthum) и обикновен дракункулус (Dracunculus vulgaris).

По северните склонове на възвишението се намира единственото естествено находище в България на вебиев бадем (Amygdalus webbii), който е вписан в Червената книга. 

Кожух е местообитание и на различни видове змии, включително и на считаната за рядък вид котешка змия.

В източното подножие на възвишението е разположена известната местност Рупите, в която през 90-те години на миналия век е изградена църквата Света Петка Българска. Основната част от нейното строителство става с лични средства на пророчицата Ванга.

Топлият климат и близостта на река Струма обясняват защо районът на Кожух е обитаван още от древни времена.

По южните склонове на възвишението са открити останките от големия античен град Хераклея Синтика, съществувал в периода от 4 век преди Новата ера до 6 век след Новата ера. 

Има ли и други угаснали вулкани в България?

Възвишението Кожух не е единственият изгаснал вулкан на територията на съвременна България, но със сигурност е последният активен. Останалите не са действащи от много по-отдавна. 

Високата ела, например, се намира край софийското село Кокаляне и се предполага, че е угаснал преди около 32 млн. години. 

Планината Витоша пък е била активен вулкан допреди около 30 млн. години и вероятно се е образувала още преди 70 млн. години. 

Друг масив, за който се предполага, че е с вулканичен произход, е Голямата Папия над град Царево. Вероятно вулканична активност в този регион е съществувала допреди 80 млн. години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: