Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Посочиха най-вредните и често консумирани храни в България
Автор: Екип Ruse24.bg 08:53 / 22.02.2021Коментари (9)430
©
Кои са най-вредните и често консумирани храни в България? Ако ги изключите най-малко за месец от менюто си, ще постигнете изненадващ резултат в кондицията и масата на тялото си, съобщава Монитор.

 

Ето топ 15

1. Кренвиршите са сред най-вредните продукти. Няма кренвирши от месо. Това е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. В тях се откриват и остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. 

 

2. Майонеза – френският специалитет е хубав, но само като е домашно приготвен. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

 

3. Безалкохолни напитки – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се създават от консумацията им. За предпочитане са тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове.

 

4. Бяла захар/изкуствени подсладители – бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците, почти не консумират бяла захар. Използвайте заместители от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект. 

 

5. Чипс/пържени картофи – чипсът е така наречената калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, по-добре те да са задушени или изпечени. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал. 

 

6. Сланина/свинска мас – организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това се превръща в тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Изключително вредни са продуктите съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогени. Внимание – така полезният ни зехтин, при висока температура отделя силни канцерогени и може да предизвика ракови образования. Използвайте го само на стайна температура напр. за салати.

 

7. Маргарин - съдържането на един маргарин е – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло - растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). А когато изпивате горещо питие и мазнините в стомаха започват да се втечняват? Тогава преминават в кръвта ви. След като горещата напитка си е свършила работата, и мазнините са преминали в кръвотока те наново се втвърдяват. Да не забравяме температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40-42 градуса. Какво се случва след това – вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. Тогава може би се досещате, в един хубав и слънчев ден някой от съдовете се запушва и човек получава инфаркт или инсулт. 

 

8. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни - съдържат: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко "полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. С шоколада също трябва да се внимава. Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

 

9. Пастет – смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента в който влезе в организма започва да вреди.

 

10. Кетчуп – съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. В този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрпризът е пълен – оцветител Кармин (червен) класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

 

11. Солетки, соленки, пръчици... – съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и т.н. Хранейки се с такива продукти вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.

 

12. Бързи закуски – бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо – една огрома калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н. и т.н.

 

13. Разтворими напитки:

 

На първо място степчета.

На второ – всички бульони.

На трето – разтворими чайове, пудинги, кремчета и напитки.

 

И трите съдържат 100% изкуствени съставки.

 

14. Пушени меса/риба/колбаси – извънредно канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини – същинските пакостници. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени в повече от нормалното съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма в нитрозамини. За щастие тук количеството е много по-малко, а накисвайки ги във вода за половин час ще ви отърве от тях!

 

15. Храни съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ - извънредно много подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Всичко е вредно, ако прекаляваш с него.
+4
 
 
Доста от нещата са верни, но има и някои неверни факти. Подсладителите може да са "канцерогенни", но за да се разболееш, трябва на всеки час да пиеш по един литър "зиро". Поради факта, че аспартамът е 300 пъти по-сладък от захарта, количеството му в храните и напитките е пренебрежимо. Захарта също зависи от количеството. Така или иначе всеки въглехидрат в организма, за да се усвои, трябва да се преработи до глюкоза. Ако приемът на захар (и други въглехидрати) се ограничи да около 100 гр. дневно, няма никакъв проблем - само не трябва на едно ядене да се поемат повече от 20 гр. въглехидрати. И най-основният проблем - никой не брои калориите (всъщност са килокалории, ама тук им викаме "калории"). Мисленето е "какво толкова, 50 грама фастъци", или "голяма работа, една вафличка". Да, ама тая вафличка те зарежда с 20% от дневната ти нужда от калории. И накрая на деня - 500-600 калории излишък, за месец 15000 - ето ти го качено едно кило и половина.
-2
 
 
Значи да спираме доматите, гъбите, някои сирена, както и хляба, защото съдържа дрожди. Май само на слънце ще се стои.
+6
 
 
Спирам всякаква храна и оставам само на ракия.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: