Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Поставиха в музей първата ваксина приложена в САЩ
Автор: Екип Ruse24.bg 09:04 / 10.03.2021Коментари (0)715
©
Националният музей за американската история "Смитсониън" придоби флакона от първата доза ваксина срещу COVID-19, приложена в САЩ, като част от плана си да документира глобалната пандемия и "този необикновен период, през който преминаваме", съобщи Асошиейтед прес.

Музеят обяви, че се е сдобил с флакона и други материали, свързани с инжектирането на тази първа доза, по повод отбелязването на предстоящата първа годишнина от пандемията.

Журналистите от Асошиейтед прес получиха изключителен достъп, за да видят новопридобитите експонати - флакони, специално оборудване за транспортиране, медицински облекла и идентификационната карта на нюйоркската медицинска сестра, която първа в САЩ беше имунизирана срещу новия коронавирус.

"Искахме експонати, които разказват цялата история", каза директорката на музея Антия Хартиг. "Всичко от медицинските облекла до фризера, в който се доставят ваксините".

Макар да има множество дати, свързани с годишнината от началото на пандемията, от музея избраха датата 11 март - денят през миналата година, когато Световната здравна организация обяви глобална пандемия. През същата седмица голяма част от живота в Америка замря, докато вирусът настъпваше в офиси, домове и спортни събития.

"Задачата ни бе да документираме този необичаен период, през който преминаваме", каза Даян Уенд, куратор в отдела по медицина и наука в музея. "Специално насочихме вниманието си към разработването на ваксини от самото начало".

Първата ваксина в САЩ бе поставена на 14 декември 2020 г. на Сандра Линдзи, медицинска сестра в интензивно отделение. Флаконът от първата доза е дарен на музея от здравноосигурителната компания "Нортуел Хелт", ваксинирала Линдзи. Освен оригиналните флакони на "Пфайзер", дарението включва специален контейнер с размер на минибар, в който ваксината се транспортира, опакована със сух лед.

"Кураторите ни се интересуваха особено от процеса и от опаковането", каза говорителката на музея Мелинда Мачадо. "Историята на ваксината не се изчерпва само с това, което се инжектира в ръката".

Новите експонати, свързани с COVID-19, ще са част от богата медицинска колекция на музея, сред които са една от първите дози от ваксината срещу полиомиелит, разработена от д-р Джонас Солк през 1955 г., специални спринцовки и имунизационни карти от онова време. В колекцията вече е и триизмерния модел на новия коронавирус, който бе дарен на музея миналата седмица от имунолога д-р Антъни Фаучи.

Още по темата: общо новини по темата: 11879
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: