Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Потребителите у нас все по-рядко ставали жертва на нарушения
Автор: Екип Ruse24.bg 16:18 / 02.08.2017Коментари (0)882
©
Българските граждани в сравнение с предходни периоди по-рядко стават жертва на нарушения и нелоялни практики от страна на търговци, като същевременно са все по-активни в случай, че правата им са засегнати. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по BIT, като се позова на резултати от контролната дейност на институцията и на данни от проучване на Европейската комисия с фокус върху потребителски индекси.
 
"Според нашата статистиката в последните две години се наблюдава трайна тенденция общият брой нарушения да намалява. Имаше наскоро и проучване на Европейската комисия, насочено към потребителски индекси, които отчитат много фактори. Те показват един такъв процес в България - потребителите все по-рядко се натъкват на нелоялни търговски практики - 26-27% съобщават, че са попадали на такива. Другото интересно е, ако в миналото едва около 40% от тези, които са били засегнати по някакъв начин от нарушения, са се оплакали, то сега този процент е нараснал на около петдесет. Т.е. потребителите стават по-активни и това респектира търговците. Оттук наблюдаваме и тенденцията да намалява и броят на нелоялните практики", коментира Маргаритов.

Той определи метафорично контролната дейност на Комисията като "непрекъснато състезание с търговците, които измислят различен тип хитрини, за да удрят по джоба потребителите". Важно е потребителите да реагират при всеки опит за нарушаване на правата им. Да влязат в диалог с търговеца и да настояват да получат това, за което са платили или някаква компенсация. Ако търговецът не е склонен да реши въпроса, да подадат сигнал в комисията, която извършва проверка, санкционира нарушителя и налага съответната мярка.
 
"Ние си даваме сметка, че е важно да се работи с икономическите оператори, защото понякога нарушенията не са функция на умишлено поведение, а доста пъти са свързани с непознаване на законодателството, особено в онлайн търговията, където то доста динамично се развива. Ето защо една от основните ни насоки, в които ще работим в следващите години, е да "ограмотим" търговците и да ги запознаем с най-важните законови изисквания", обясни Маргаритов.

Той добави, че когато случаи на нарушения получават широк обществен отзвук и медиите също са съпричастни, това е допълнително наказание за нелоялния търговец под формата на своеобразно обществено порицание.

В края на разговора председателят подчерта значението на комплексното усърдие за постигането на висока степен на потребителска защита. "Това могат да направят само нашите съвместни усилия - и на институциите, и на бранша, в стремежа ни да си даваме сметка, че хората заслужават да получат нещо добро и ние сме в състояние да им го предоставим", каза Маргаритов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: