Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Повече от половината лекари у нас са жертва на насилие
Автор: ИА Фокус 12:13 / 09.09.2022Коментари (0)240
© БЛС
55% от лекарите у нас са били жертва на агресия, като всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби - 17%. Това заяви председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по време на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, цитирайки проучване направено от агенция "Тренд“ за БЛС.  И добави, че за упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.  

"Реалните случаи обаче са в пъти повече“, коментира д-р Иван Маджаров.  

Председателят на БЛС изнесе данни от проучване на Съсловната организация, според което 53% от лекарите в Италия са били жертва на насилие. Оказва се, че ситуацията в близката до нас Турция обаче е много по-сериозна, там почти 90% от заетите в здравния сектор са били жертва на насилие поне един път през кариерата си.  

Д-р Маджаров коментира, че агресивното поведение се генерира основно от: загриженост за здравословното състояние, дългото чакане, усещането за лошо качество на получените грижи и произтичащото от това неудовлетворение от отношението на медицинския персонал 

“Физическата и вербалната агресия срещу заетите в здравния сектор не само, че поставя в риск живота и здравето на медиците,  има отрицателно въздействие върху психологическото и физическото им благосъстояние, но и сериозно засяга и мотивацията им за работа. В резултат на това, насилието неминуемо компрометира качеството на грижите и излага на риск предоставянето на здравна помощ на пациентите", категоричен беше д-р Маджаров.  

Според председателя на БЛС преодоляването на проблема с насилието над лекари минава през:  

Подготовка на медиците за поведение при рискова ситуации: 

Повишаване на авторитета на съсловието сред обществото, чрез: въвеждане на допълнителни часове в училище; разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; определяне на Национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти. 

И не на последно място: Справедливите и бързи наказания и постоянното усъвършенстване на правната рамка, която да не създава усещане за безнаказаност у извършителите. По данни на Прокуратурата на Р България през 2017 г., регистрираните случаи на агресия у нас са близо 40, а през 2018 г. намаляват на 26. В следващите 2-3 години регистрираните нападения са на половина.  

Положителната тенденция, обаче, бележи обрат през тази година (2022 г.). По данни на Прокуратурата до месец юли, производства за нанесени телесни повреди на медицински специалисти, са образувани срещу 8 лица, а осъдените са 5.  

Като в посочената статистика не влиза един от последните фрапиращи, случай от това лято, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за спешна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и благодарение на бързата реакция на Прокуратурата нападателите получиха максималната присъда, която предвижда законодателството. Майката е осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен срок на изпитание, а бащата - на 6 месеца също с тригодишен срок на изпитание.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: