Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Повечето българи не подкрепят Северна Македония за членство в ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 22:47 / 03.11.2020Коментари (6)542
©
Огромното мнозинство от българите /83,8%/ са против подкрепата на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, докато не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България. Това показват данните от социологическо проучване на "Алфа рисърч“.

Едва 10,2% от нашите сънародници смятат, че страната ни трябва да подкрепи РС Македония за ЕС, независимо от нейното отношение към фактите от историческото минало на България. 5,9% са отговорили, че не могат да преценят. В изследването е потърсен отговор какво е отношението на българите по два важни въпроса свързани с македонската идентичност и език.

Над половината от анкетираните /54,10%/ са на мнение, че България трябва признае съвременната македонска идентичност само, ако Северна Македония признае, че в началото на ХХ век огромната част населението й се самоопределя като българско, а изграждането на нова “македонска национална идентичност “започва след 1944 г., без да засяга гражданите на България и техните предци. Близо една трета /29,5%/ са против признаването на македонската идентичност и само 6,10% са на обратното мнение. 10,2% са заявили, че нямат мнение и не се интересуват от този проблем.

На въпроса дали България трябва да признае съществуването на македонския език, ако РС Македония признае съответно, че този език е започнал да се създава през 1944 г. на база на западните български диалекти, позициите са почти разделени, като преобладават противниците на признаването на македонския език. 45,5% смятат, че страната ни изобщо не трябва да признава неговото съществуване, докато 42,2% са склонни да бъдат признат, според формулировката на въпроса. Едва 4,5% твърдят, че България трябва безусловно да признае македонския език. Не се интересуват – 7,6%.

Голямото мнозинство също така смята, че България трябва да даде съгласието си за начало на преговорите за членство на РС Македония в ЕС, ако тя се откаже от антибългарската основа, върху която изгражда съвременната си идентичност, отричайки българската идентичност на възрожденци като братя Миладинови, или революционери като Гоце Делчев. Такава позиция се подкрепя напълно от 67,2%, на обратното мнение са 15,8%. Нямат мнение – 17%. 76,1% от анкетираните обвързват българското съгласие за започването на преговори и с премахването на текстове от учебниците и паметниците, на които пише, например, “български фашистки окупатор" по отношение на българската администрация през Втората световна война. Подобно искане не се подкрепя от 10,5% и нямат мнение съответно 13,4%.

"Общият извод, който може да бъде направен въз основа на проучването е, че българското обществено мнение не споделя претенции, или негативизъм към самоопределението на съвременната македонска държава и подкрепя нейния европейски път. Същевременно, то е много негативно настроено към подмяната на исторически факти, манипулативното формиране на антибългарски настроения и на тази база – изостряне на отношенията между двете страни.

Макар и да са на лице някои по-радикални настроения относно езика и идентичността на гражданите на Северна Македония, мнозинството българи подкрепят намирането на компромис. Много слаба е обаче подкрепата за безусловната "зелена светлина“ пред членство на Северна Македония в ЕС, без да са изчистени ключови спорни въпроси“, заключават авторите на изследването.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво да им подкрепяме на тея недоволни българи?
0
 
 
Аз,също не подкрепям макетата!По-лукави са от византийците!
Aнонимен
на 03.11.2020 г.
0
 
 
Няма австрийски или кипърски. Има немски и гръцки. Точка. Чопър!!!
Aнонимен
на 03.11.2020 г.
0
 
 
Условие едно:името да се промени на Югозападна България,да приемат нашия флаг и химн ,да отпадне ски от фамилните имена и да се покаят .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: