Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пращат учените от БАН да държат изпит
Автор: Екип Ruse24.bg 09:36 / 02.09.2010Коментари (0)289
© ПОТВ
Изпити за постиженията на всеки един учен текат в Българската академия на науките (БАН). "Персоналната атестация е един от последните етапи в реформата на Академията и трябва да приключи до края на септември", обясни председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

След събирането на резултатите от атестацията слабите учени ще напуснат академията, а най-добрите ще получат по-високи заплати според нова система за градиране на възнагражденията, е целта на реформата. За да докаже способностите си, всеки член на БАН трябва да натрупа определени точки според списък с критерии. Изпитите ще се водят от специално назначени научни комисии.

"Едно от основните изисквания е да разберем какви са научните публикации, най-високо ще се оценяват статиите в престижни издания с високо влияние върху развитието на научната област - "импакт фактор", обясни Никола Съботинов. След това атестационните комисии ще проверят дали публикуваните идеи се цитират от колеги в същата област. За приложните изследвания пък ще се отчитат колко патенти са реализирани в практиката.

Привлечените средства по научни проекти ще имат голяма тежест при оценяването, защото основен принцип е, че за добра наука се плащат добри пари подчерта председателят на академията. Точки ще носи всеки спечелен лев по европейските и натовските програми, както и по българския фонд за научни изследвания. "Актив ще бъдат и участието в иновационни процеси, което означава трансфер на нови знания в пари", добави Съботинов.

Препитването няма да се размине и на оперативните звена, като специално ще се оценяват качеството на прогнозите за времето и наблюденията на сеизмичната активност. В атестацията ще се пресмята колко часа са работили учените в метеорологичните станции.

Освен учените ще се тестват и възможностите на цялата администрация и помощния персонал на БАН. "В случая най-важно е да се разбере дали поставените задачи се изпълняват ефективно в определения срок, след което служителите трябва да докажат на какво ниво владеят чужди езици", обясни Никола Съботинов. Така през изпитните комисии ще премине всеки назначен на работа в академията.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: