Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Правителството създава Национален съвет по антикорупционни политики
Автор: Екип Ruse24.bg 12:24 / 11.05.2015Коментари (0)728
© Ruse24.bg
Правителството създава Национален съвет по антикорупционни политики, който ще е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции. Постановлението на правителството е от 8 май и е част от изпълнението на приетата през април нова антикорупционна стратегия.

Според новата стратегия трябва да бъде създаден и единен антикорупционен орган, който да обединява БОРКОР, звена от Сметната палата и Комисията за конфликт на интереси. Националният съвет ще се ръководи от вицепремиер, определен с решение на Министерския съвет. Най-вероятно това ще е Меглена Кунева, за която в постановлението пише, че ще отговаря за изпълнението на постановлението.

Съветът ще има и заместник-председател, който ще е министърът на правосъдието Христо Иванов. Освен това в координационния орган ще участват още представител на политическия кабинет на вътрешния министър Румяна Бъчварова, някои от нейните заместници, както и заместник на Иванов. В състава ще се включат още заместник-министри на икономиката и финансите, представител на Висшия съдебен съвет и на инспектората към Министерския съвет. Съветът ще заседава поне два пъти месечно, като извънредни заседания могат да се свикват "при наличие на важни обстоятелства от председателя по негова инициатива или по предложение на трима от членовете". Необходимият кворум за провеждане на заседание е присъствието на половината от състава, а решенията се вземат с явно гласуване и с обикновено мнозинство. Заседанията на Съвета ще са закрити, но постановлението предвижда обществото да бъде информирано за работата му чрез брифинги и съобщения. Към Националния съвет ще бъде създаден и Граждански съвет, в който ще влизат представители на неправителствени организации и бизнеса, чиято цел ще е да осъществяват граждански контрол върху изпълнението на антикорупционните политики.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: