Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Правната комисия уважи ветото на президента върху НПК: Пленумът на ВСС няма да бъде възстановяван
Автор: Самуил Иванов 16:15 / 14.02.2024Коментари (0)1274
© Фокус
Правна комисия уважи президентското вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на "Фокус".

При гласуването никой не гласува "за“, двама бяха "против“, 18 се въздържаха.

По-рано през седмицата държавният глава наложи вето върху промените в НПК, приети от парламента на 1 февруари. С тях на практика народнотопредставителство върна Пленума на Висшия съдебен съвет, който бе премахнат с шестата поправка в Конституцията.

Държавният глава посочи в своите мотиви, че с връщането на пленума към ВСС де факто се отменя стартиралата правосъдна реформа.

Припомняме, че с промените в основния закон ВСС бе реорганизиран чрез разделянето му на два отделни съвета - съдийски и прокурорски.

Освен това депутатите върнаха и правомощията на главния прокурор, които бяха орязани отново с промените в Конституцията. Това също е сезирано от ветото на държавния глава.

При обсъжданията в комисията Крум Зарков коментира, че промените в НПК противоречат на конституционните промени: "Очевидно е, че в последните законови изменения основната цел беше заличаване на Пленума на ВСС, както и органичаване на правомощията , с които се ползва главният прокурор“.

Петър Петров от "Възраждане“ коментира, че съображенията на президента съвпадат с тези на опозицията. По думите му ветото е основателно, той отбеляза, че не може конституционни промени да бъдат продължавани от изменения в Закона за съдебната власт, каквито заявки направиха от ПП-ДБ за извършване на съдебната реформа.

"Ставаме заложници на поредната прищявка на същата тази коалиция за незаконосъобразни и противоконституционни разпоредби“, коментира Петров.

Той каза, че ако все пак ветото бъде преодоляно в зала, опозицията (бел .от ред. – "Възраждане“, БСП и ИТН) ще сформира жалба до Конституционния съд за същите тези текстове, които държавният глава е върнал за повторно разглеждане.

Гроздан Караджов от ИТН каза, че не смята, че трябва да се правят промени в НПК. Той допълни, че не може да се възстановява Пленума на ВСС, след като той вече не съществува по Конституция.

"Една от подформите, в които работи ВСС, е всъщност този Пленум. Да говорим за възстановяването на този форум е много тежка юридическа грешка. Подобно законодателно предложение няма никаква юридическа обосновка“, заяви Караджов.

Стою Стоев от ПП-ДБ заяви, втората политическа сила няма да приеме повторно приемане на законопроекта.

"Текстовете, които се приеха, действително от правната общност се възприемат противно на каквото беше логиката на текстовете (бел. от ред. – в Конституцията). Ние ще работим за подобряване на текстовете в смисъл да отстраним действително проблема, който и господин Зарков визира, че в преходния период съществува в дейността на Висшия съдебен съвет, Висшия прокуроски съвет и Общо събрание на двата съвета“, заяви Стоев.

Той каза, че ще се предложат нови текстове, които отстранят тази неточност.

Стоев коментира още, че Законът за съдебната власт обхваща промени, които са били инициирани преди конституционните промени. Той отблеяза, че изключително много правомощия не могат да бъдат уредени в основния закон.

Той каза още, че вече се работи много активно по новия Закон за съдебната власт и ще бъде публикуван за обществено обсъждане до края на февруари.

Мая Димитрова от БСП репликира Стоев като попита риторично дали е трябвало да се стига до президентско вето, за да се осъзнае, че има грешка.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че избраният подход при промените в НПК е бил прибързан. Чолаков коментира още, че промените в основния закон са били прибързани, въпреки че и той, и министър Славов искали допълнително време. По думите му те били приети преди новата година заради Шенген.

Чолаков каза още, че по отношение на измененията в основния закон предложенията на ГЕРБ-СДС били единствено за непрекъсваемостта на мандата на Народното събрание, без частта за служебното правителство, и за инспектората на ВСС.

Той допълни, че приема президентската бележка, формирана във ветото.

Попитан от Гроздан Караджов какво е наложило темпото на конституционните промени, той каза, че никой от ръководството на ГЕРБ-СДС не му е диктувал как и колко бързо да бъдат приемани поправките, докато той председателстваше Конституционната комисия, която бе пряко ангажирана с промените в основния закон. По думите му темпът бил по-скоро налаган от инициаторите на промените.


Още по темата: общо новини по темата: 1092
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/182 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: