Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Празник е! Вижте кой има имен ден днес
Автор: Силвия Станева 11:10 / 04.08.2019Коментари (0)1065
©
Православната църква почита паметта на млади християни днес. Те смело и с достойнство приели мъченическата смърт. Но не изневерили и не предали своята вяра в Христа. В град Ефес живеели много християни. Някои от тях произхождали от знатни семейства.

Други от обикновени. По времето на император Деций започнали кървави и страховити гонения и преследвания над християните. Онези християни, които изпитвали страх, се покланяли на идолите, правели жертвоприношения и техният живот бивал пощаден. Безстрашните християни не се отричали от вярата си. С достойнство понасяли всички изтезания, включително и екзекуция.   За да се спасят от гибел много християни напускали своите родни домове и се криели в пещерите в близките околности. През 250 г. сл. Хр. такава била съдбата и на група християни, сред които били 7 момци от Ефес.

Войниците на императора открили къде в пещерата са се скрили християните. Затрупали входа й с камъни, за да не могат да избягат. Сред войниците имало и двама (Руфим и Теодор), които наслагали до камъните пред пещерата и оловни плочки с имената на мъчениците. От тези плочки след години жителите на Ефес научили важна новина. В пещерата смело станали Христови мъченици Светите 7 отроци от Ефес. Това са  Антонин, Маскимилиан, Дионисий, Йоан, Ексакустодиан, Мартиниан и Ямвлих.

На 4 август имен ден имат Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко и Дочо. Евдокия може да празнува и на 01.03. Евдокия е гръцко име и означава "добра воля", "благоразположение". По стародавна българска традиция днес се гадае се за времето през месец декември. В момента текат постите преди важния християнски празник на 15 август Успение Богородично. Всяка вечер в храмовете се правят вечерни с молебен канон към Пресвета Богородица.

Почитаме и Свети Елевтерий. Той работел в двора на император Максимиан. След предателство бил разкрит, че е християнин и бил посечен с меч.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: