Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предлагат част от студентските такси да се вдигнат през следващата учебна година
Автор: Самуил Иванов 17:41 / 07.06.2024Коментари (0)1087
©
Средният размер на таксите за обучение на студентите в университетите у нас през учебната 2024/2025 година ще бъде в размер на 1100 лева, а средният размер на таксите за кандидатстване във вузовете - 60 лева. За докторантите средната такса за обучение ще бъде в размер на 1350 лева. Това показва проектът за определяне размера на таксите за кандидатстване и обучение, публикуван в портала за обществени консултации към Министерския съвет. 

Промените ще обхванат над 149 000 учащи, като от тях 143 870 студенти и 5357 докторанти в редовна и задочна форма на обучение. 

За специалностите от област "Педагогически науки" средният размер на таксата ще е 820 лв., за "Хуманитарни науки" - 750 лв., за "Социални, стопански и правни науки" – 900 лв. Студентите в специалностите от областите "Природни науки", "Математика и информатика" и "Технически науки" ще заплащат средно 900 лв., тези от "Аграрни науки и ветеринарна медицина" - 1000 лв., "Здравеопазване и спорт" – 1100 лв., "Изкуства" – 1600 лв.

Ръст се забелязва при "Педагогическите науки", при "Природни науки", "Математика и информатика" и "Технически науки, както и при "Изкуства". 

При икономическите специалности се наблюдава лек ръст в таксите в Университетът за национално и световно стопанство, както и в Стопанската академия в Свищов. В Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Икономическия университет във Варна таксите остават непроменени. 

При медицината не се предвижда увеличение на семестриалните такси в четирите профилирани университета за лекари в София, Пловдив, Варна и Плевен. 

В Техническия университет в София няма увеличение в таксите за специалностите "Информатика и компютърни науки", както и за специалност "Математика". Те остават съответно по 1200 и 1000 лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: