Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предлагат да се възстановят платените суми за сгрешена е-винетка
Автор: Екип Ruse24.bg 11:18 / 17.03.2021Коментари (0)416
©
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура“, в която настоя неоснователно платените суми за грешно въведени данни при закупуването на е-винетка, да бъдат възстановени на гражданите назад във времето – още от 1 януари 2019 г.

"С промяната, приета в Закона за пътищата на 5 март 2021 г., Народното събрание преурежда публично-правните отношения в тази област, но не урежда последиците от тях, т.е. не посочва ред, по който всички граждани със сгрешени винетки, включително и тези, чиито стикери са изтекли, да потърсят правата си“, пише доц. Ковачева.

Тя настоява за всички случаи, които са от преди промените в Закона за пътищата, да бъде предвиден механизъм, по който да бъдат възстановени недължимо платените суми на гражданите от момента на влизане в сила на е-винетки.

Диана Ковачева е категорична, че неоснователно платените суми трябва да бъдат възстановени от държавата, в противен случай е налице неоснователно обогатяване.

Припомня, че е изпратила четири препоръки за е-винетки, в периода от 9 януари 2019 г. до 5 март 2021 г., за невъзможността гражданите, закупили стикери да получат обратно сумите си при сгрешени данни в регистрационния номер или при грешно въведена категория.

"Досега няма ясен механизъм, какъвто беше оповестен от АПИ, за възможността при сгрешени данни на автомобила (регистрационен номер или категория) гражданите да си възстановят парите“, подчертава общественият защитник.

Омбудсманът обръща внимание и на факта, че ако гражданите потърсят правата си по исков ред, пътната агенция може да бъде осъдена освен да възстанови недължимо платените суми и да заплати съдебните разноски, което ще натовари бюджета на държавата.

В препоръката си доц. Ковачева настоява АПИ да оповести публично на сайта си информацията за промените в Закона за пътищата след неговото обнародване и възможността за възстановяване на сумите на всички засегнати лица, така че те да могат да се възползват от нея.

Според омбудсмана в кратък срок АПИ следва да информира гражданите по какъв начин ще им бъдат възстановени недължимо платените суми за винетки със сгрешени данни, като възстановяването на средствата следва да обхване и стикери, чиято валидност е изтекла, но собствениците не са получили обратно платените без основание суми.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: